Equipament energètic

Els veïns contraris a l'ETR a l'Aldosa estan indignats amb l'executiu

La plataforma contra l’ETR a la Gonarda acusa l’executiu de falta de transparència i avisen de donar suport a partits polítics que “sí que prioritzen la seguretat ciutadana”

Els veïns contraris a l'ETR a l'Aldosa estan indignats amb l'executiuXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma de veïns de l’Aldosa contrària a la construcció de l’estació transformadora (ETR) va carregar contra el Govern per la “seva manca de transparència” i per presentar uns informes de salut, fets ad hoc i que “recullen la seva voluntat”, denunciaven els portaveus de la plataforma, Antoni Oliva i Clàudia Navarro. Les crítiques anaven dirigides al ministre de Salut, Carles Álvarez, a qui van titllar “d’especialista en demagògia”, i a la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, “pels missatges poc tranquil·litzadors que ens dedica en els seus articles”. A més, Oliva va negar el concepte “d’interès nacional que utilitza el se-nyor Martí [cap de Govern] perquè exclou una part de la ciutadania que queda desprotegida, en aquest cas, els veïns de l’Aldosa”. Malgrat no ser una plataforma política, sí que van llançar un avís a l’executiu, perquè si les seves demandes no són ateses podrien organitzar-se com a tal. “A partir d’ara el nostre to no serà tan amable i potser ens plantejarem donar suport a determinats partits polítics per als quals la seguretat de la ciutadania i del medi ambient sí que siguin una prioritat”, va advertir Oliva.

En les reunions que van mantenir amb Govern i en què també va participar-hi Feda, el comú de la Massana i en alguna ocasió Nord Andorrà, Oliva va lamentar la manca d’informació facilitada, perquè “primer ens van dir que el projecte com a tal no existia, que només tenien un avantprojecte, però de sobte, ara ens diuen que la construcció durarà dos anys”. La pròxima setmana hi haurà una nova trobada amb l’executiu i esperen poder “presentar-los de nou el nostre projecte alternatiu al bosc de Paulelles i que ens tinguin una mica més en compte, perquè les últimes respostes que ens han donat s’han fet a través de tercers. Potser ja no ens consideren interlocutors vàlids”, va dir Oliva.

El Bosc de Paulelles

Des de la plataforma es va assegurar que la seva proposta per fer l’ETR al bosc de Paulelles “és la millor opció, perquè el terreny està molt més preparat i a més, el sòl és no urbanitzable, a diferència de la proposta actual”, explicava Navarro. Segons ella, fins al ter­reny de la Gonarda “s’haurien de desplaçar 1.000 camions carregats de sorra per anivellar la superfície. Caldria eixamplar la car­retera, desforestar una part del bosc que, a més, és un emblema de la parròquia. Guanyaríem en seguretat i salut, i el comú el cediria igualment”. Aquest projecte va ser rebutjat per Nord Andorrà, que és l’encarregada de posar els cables per distribuir l’electricitat, perquè entenien que generava un sobrecost econòmic. Els veïns el xifren en 5 milions d’euros però contraargumentaven dient que si l’ETR es fes a Paulelles, la construcció seria molt més barata i que per tant, “amb el que s’estalviarien, Govern i Feda podrien abonar la diferència”, reclamava Navarro. Finalment, acceptaven la legitimitat de Nord Andorrà de voler tenir l’estació a la Gonarda perquè “hi tenen dret per l’acord signat el 1991”, però també els acusaven d’aprofitar-se econòmicament de la situació, ja que “els seus principals clients són les estacions d’esquí i si es genera més demanda, ells guanyaran més diners”, explicava Navarro.

Demanda d’ajuda

La plataforma va remarcar que ells no lluiten contra l’ETR, sinó contra la seva ubicació actual. Com a mesures de protesta van iniciar una recollida de signatures (ja en tenen 500), han penjat un vídeo on demanen que s’aturi el projecte i, si no funciona, demanaran ajuda a les associacions de la resta de parròquies.

EL PROJECTE

La plataforma assegura que la construcció de l’ETR al bosc de Paulelles seria més barata, i amb l’estalvi es podria compensar Nord Andorrà.

El sòl de la Gonarda és terreny urbanitzable, no com el de Paulelles. Quan es va signar la cessió del 1991 no hi havia veïns però avui sí i l’ETR els quedaria a 30 metres de casa.

Per accedir-hi caldrà eixamplar la carretera, no com a Paulelles, on aquesta obra ja es va fer per l’abocador.

El desnivell de la parcel·la és total i caldrien 1.000 camions carregats amb sorra per anivellar-lo. L’altre és completament pla.

El bosc de la Gonarda és un espai molt especial per a l’Aldosa, i per fer l’ETR caldria desforestar-ne una part. A Paulelles no caldria perquè també està fet.

El ministeri de Salut va presentar uns informes garantint la salut dels veïns, però ells n’han vist d’altres que diuen el contrari.

El comú de la Massana s’ha compromès a cedir aquesta parcel·la si s’eviten els conflictes.

tracking