Salut

CASS i metges fixen les funcions del facultatiu de referència

La parapública i el Col·legi professional tanquen el nou conveni adaptat a les exigències de la reforma sanitària

CASS i metges fixen la funció del facultatiu de referència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social i el Col·legi de Metges van tancar dijous a la tarda el “text definitiu” del nou conveni entre les dues entitats, “i bàsicament s’adapta a la reforma sanitària que està en curs”, assenyala el president del consell d’administració de la parapública. Jean Michel Rascagneres avança que el document que es signarà dimarts i es presentarà detalladament té en compte tots els nous aspectes, entre els quals “el metge referent, amb les obligacions que haurà de complir i la remuneració que anirà amb aquestes obligacions, evidentment, i tot el que s’anirà desplegant amb la llei de drets i deures dels pacients amb els diferents reglaments que estan pendents d’aprovar per part del Govern, és un document obert”, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

Rascagneres explica que el conveni “estableix un full de ruta” i recorda que el metge referent és el metge de capçalera, amb la diferència que “ara l’assegurat l’ha de nomenar i dirigir-se a ell abans d’anar a l’especialista tret d’algunes especialitats. Com la Llei de drets i deures del pacient és el pilar de la reforma, el pilar del sistema sanitari serà el metge referent”. Les tasques d’aquest professional passen per seguir la història clínica que representa una feina afegida, “i per això permet la millor continuïtat assistencial, i és el que ens movia als uns i els altres, que el pacient es beneficiï d’aquesta reforma”, apunta. I argumenta que per això al conveni “hem previst que el metge podia tenir una remuneració suplementària pel preu de la visita tenint en compte que se li demanen unes feines suplementàries, com seguir l’historial clínic, i també serà el Govern qui decidirà els criteris de la remuneració i els eventuals imports”.

GOVERN FIXARÀ LES TARIFES

Jean Michel Rascagneres destaca que no és competència ni de la CASS ni del Col·legi de Metges fixar els emoluments, però sí que s’ha volgut “preveure al conveni que la remuneració pugui existir”, i respecte si la fórmula serà que tinguin un abonament superior per cada visita mèdica es remet als detalls del text que es donaran dimarts quan se signi el document i a les decisions del Govern.

Com també apel·la a les competències del ministeri de Salut per recalcar que la parapública no fixa el percentatge de reemborsament que hi haurà si no es visita el metge referent. Rascagneres exposa que a d’altres països aquest sistema “funciona amb bonificacions d’un costat i eventualment amb penalitzacions de l’altra”, i que el cap de Govern i el ministre Carles Álvarez han parlat que hi hauria la figura del tercer pagador per anar al metge de referència. I hi afegeix que “es pot posar una penalització fent que el reemborsament de la CASS sigui diferent per anar al metge referent o a un altre, i podria ser que hi hagi un reemborsament mínim” i que la CASS aplicarà “el que es decideixi políticament”.

CONTROL DE LA DESPESA

Des de la CASS es defensa el facultatiu de referència “perquè pensem que evitarem la duplicitat de visites a diferents metges, perquè constatem que hi ha pacients que poden anar a diversos metges en la mateixa setmana i serà una eina que permetrà acotar en el futur la despesa sanitària”. I puntualitza el màxim representant de la Seguretat Social que “no ens fem cap il·lusió, tots som conscients que la despesa s’anirà incrementant”, i ho atribueix als progressos tècnics, que seran més cars, i a l’envelliment de la població, i ressalta que la primera finalitat del conveni “és la garantia per al pacient de tenir accés a serveis mèdics de qualitat”.

El president del consell d’administració de la CASS emfatitza que no hi ha hagut “cap desacord” amb el Col·legi de Metges per renovar el conveni, i que les pròrrogues de l’anterior han estat “perquè volien redactar un document que sigui vàlid i aprofitable per aquest any i els següents i que tingui en compte tots els aspectes de la reforma”. Assegura que hi ha hagut “col·laboració” perquè la preocupació comú “és donar el millor servei al pacient”, i recorda que el text entrarà en vigor el 31 d’octubre. Respecte a la implementació del nou sistema, Rascagneres indica que el calendari que tenen present “és que vindrà cap a finals d’any i principis del que ve”.

TRÀMITS SENZILLS DE DESIGNACIÓ

La implantació del nou sistema sanitari amb el metge referent obligarà cada pacient a comunicar a la CASS quin facultatiu designa lliurement en uns tràmits “que seran poc feixucs, i a més ara amb la informàtica serà més fàcil”, afirma Jean Michel Rascagneres, que especifica que també “existirà un procediment per quan el pacient vulgui canviar si així ho desitja”. Els metges de capçalera actuals també hauran de decidir “si volen ostentar aquesta qualitat o no, i crec que no portarà cap problema”, conclou Rascagneres.

tracking