reportatge

Impotència relativa

La comunitat mexicana d’Andorra va fer una ofrena floral en record a les víctimes del terratrèmol que va assolar el país aquesta setmana.

Impotència relativaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els mexicans assistents a l’ofrena floral que es va celebrar ahir a la plaça del Poble de la capital, tenien una paraula gravada a la ment: impotència. La majoria d’ells repetien que se sentien així, perquè estaven lluny de casa i perquè els sabia greu no poder ajudar en primera persona en les tasques de rescat, de reconstrucció o de repartiment dels productes de primera necessitat, però aquest sentiment va perdre intensitat ràpidament, un cop es van posar a generar actes i esdeveniments per recollir fons i poder destinar-los a les organitzacions que treballen allà. El president de l’Associació Mexicans a Andorra (Mex­and), Juan Carlos Valladares, va explicar que entre els dos concerts que organitzaran, més el mercat de productes típics del país, i la campanya solidària, “creiem que podrem arribar als 2.000 euros, xifra que ens permetrà ajudar 200 persones”.

La Viviana i la Fadia, dues mexicanes que fa dos anys que viuen al Principat, es van arribar a l’ofrena per estar amb els seus, “encara que hem sentit el suport de les institucions andorranes i del poble, en general”, deia la segona. “És increïble veure com la gent que menys esperaves és capaç de sortir a ajudar qui més ho necessita”, reflexionava la mateixa Fadia. La Viviana explicava que tot i no tenir afectats directes pels terratrèmols que van deixar 286 víctimes mortals, “estem igualment consternades per la manera com han quedat els carrers i els edificis que coneixem. Aquestes coses commouen i creen impotència”.

El cònsol menor de la capital, Marc Pons, va fer acte de presència a l’acte i va fer entrega d’uns lliris blancs “en senyal de respecte i condol”.

tracking