administRACIÓ

Els sindicats públics insten a recuperar el poder adquisitiu

Els representants dels empleats públics volen un increment de sous similar al que s’està pactant a Espanya d’un 8% els pròxims tres anys

Els sindicats públics insten a recuperar el poder adquisitiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats de la funció pública consideren que el Govern ha de negociar una millora salarial per al col·lectiu un cop que s’ha sortit de la crisi per compensar els anys de congelació. L’exemple seria els plans d’apujades salarials públiques que estan negociant els governs espanyol i francès amb els sindicats de funcionaris. En aquesta línia, segons diverses fonts sindicals, l’increment de sous que s’hauria de tractar hauria d’estar en la línia del que es parla als països veïns. En el cas d’Espanya el govern del Partit Popular està oferint un 8%, que pot ser inferior en un 2% segons els percentatges d’augment de l’IPC. Els sindicats andorrans de funcionaris insten a l’increment salarial per sobre de l’IPC per la necessitat de recuperar la capacitat adquisitiva que, segons ells, s’ha perdut des de l’arribada de la crisi amb les retallades i les congelacions. Els representants dels treballadors consultats van mostrar-se favorables que la recuperació del poder adquisitiu també es faci extensiva als empleats del sector privat.

Els sindicats de treballadors públics estan convençuts que ha arribat el moment de canviar la dinàmica després de deu anys amb els sous funcionarials congelats. Defensen que si no hi ha apujades per sobre del que marqui l’IPC no existirà recuperació del poder adquisitiu i no es compensarà l’esforç que s’ha fet des de l’esclat de la crisi. Aquest increment també s’ha de calibrar, segons les fonts consultades, en el futur de la legislació que regularà als funcionaris i que farà que els complements salarials per fer bé la feina, com el GAdA, no siguin acumulables. I aquest factor, afegit a la voluntat de Govern de passar els triennis (al voltant d’un centenar d’euros de complement) a quinquennis encara farà que es perdi més el poder adquisitiu dels funcionaris.

Possibles mesures de protesta

El representant del col·lectiu de funcionaris de la policia (CFPA), Salvador Prieto, reitera que els sindicats estan acabant “de consensuar” un text “en què quedarà ben clar quins són els motius del malestar” respecte a la manera com el Govern està encarant la reforma de la Funció Pública. El comunicat es farà públic dilluns, com estava previst, malgrat que ahir van conèixer que la ministra Eva Descarrega havia decidit convocar una trobada per dimarts amb els representants dels treballadors. Des del punt de vista de Salvador Prieto, la reunió “serà importantíssima” per conèixer si el Govern està disposat a recollir les seves demandes. El rebuig a la reforma és compartit entre els sindicats de l’administració, que no descarten “mesures de protesta” si no es recull la seva inquietud, malgrat que Salvador Prieto no revela quines accions i de quin tipus podrien estudiar-se.

El principal motiu d’enuig que volen plasmar en el text que faran públic dilluns, segons Prieto, és que el Govern vol “tirar pel dret” el projecte de modificació de la Llei de la Funció Pública “sense haver acordat abans” modificacions importants, “com és el canvi de triennis a quinquennis” que “té efecte” sobre el salari i la jubilació dels funcionaris i que “no va posar-se sobre la taula en la negociació”.

També preocupa que la decisió d’un canvi de reglament sobre la compensació d’hores extra, malgrat que només afectaria el cos general de l’administració i educació, i no els cossos especials. Per a Prieto, tot plegat es tracta d’un “déjà vu”. Segons el representant de CFPA, el Govern “ha fet diverses reunions [amb el col·lectiu sindical], però són reunions en què no hi ha negociació perquè no s’escolta l’altra part, com es va veure en la llei de reforma de jubilacions i les retallades”.

El representant del Sindicat de l’ensenyament públic (SEP), David García, confirma que el col·lectiu “compartim el malestar expresat per la resta de sindicats”, si bé va indicar que “no ens pronunciarem fins que s’hagi parlat entre interlocutors”.

La convocatòria de la troba- da entre la ministra Eva Descarrega amb els representants sindicals dels diferents cossos de l’administració pública –dimarts a les 6 de la tarda– respon “a la voluntat del Govern de copsar les seves demandes i malestar que els sindicats han fet públic a través dels mitjans de comunicació, i de continuar treballant conjuntament, tal com s’ha estat fent fins ara, dins d’un clima de diàleg”, segons fonts de l’executiu andorrà.

tracking