competències i transferències

Ld'A s'allunya del sí a la reforma competencial

El PS veu “dubtes reals” de constitucionalitat i SDP contempla que s’hagin d’aturar les lleis

Ld'A s'allunya del sí a la reforma competencialFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup liberal està una mica més lluny del sí a les lleis de competències i transferències. Malgrat que havia anunciat el seu vot a favor, l’informe del comú de Sant Julià de Lòria amb algunes inconstitucionalitats ha provocat un canvi de plans. “El d’ara no és un sí tan contundent i rotund com quan es va acabar la taula de negociacions”, va reconèixer el conseller Jordi Gallardo, que va circumscriure el suport liberal al contingut dels contrainformes de Govern i al treball parlamentari. “Un cop hàgim vist els informes, i segons el resultat final de la comissió, o mantindrem el vot o el canviarem”, va resumir ahir en roda de premsa.

Gallardo va dir que donen “molta validesa i credibilitat” a les conclusions de l’estudi de Miguel Ángel Aparicio, però va matisar que “un sol informe no ens pot fer variar de criteri”, i per tant esperaran a obtenir els de DA. Una opinió que comparteix el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, que va dir que està “en espera” de rebre l’informe, i va destacar que “en funció del que digui continuarà el treball en comissió amb normalitat o si no les lleis s’haurien d’aturar”.

De la seva banda, el parlamentari del PS Pere López va assegurar que les constatacions d’A- paricio “han aportat dubtes addicionals” i “reals” sobre el fet que alguns criteris de repartiment de les transferències “encaixin bé” a la Constitució. En aquest context, López va advertir que l’anàlisi dels projectes i les esmenes “no pot començar fins que el Govern no aporti els seus informes jurídics”.

Els liberals i els socialdemòcrates van comparèixer en roda de premsa per explicar les esmenes que han presentat a les lleis de competències i transferències. En el cas de Liberals, van en la línia de donar solució al “neguit” que puguin tenir els comuns envers la cessió gratuïta de terrenys per als projectes d’interès nacional. En aquest sentit, han presentat una proposta que insta el Govern a anunciar amb antelació els equipaments que vulgui tirar endavant per tal que les corporacions locals les puguin incloure als seus plans urbanístics. I preveu que de no ser així el comú pugui emetre un informe i que aquest sigui vinculant.

Si no hi ha acord possible, la proposta liberal preveu que sigui el Consell General qui en una doble votació territorial-nacional per majoria qualificada acabi dirimint. La disposició obliga l’executiu a presentar els projectes en un termini de sis mesos, i de cara al proper Govern a fer-ho en el primer any de legislatura. A parer de Gallardo, aquesta solució “dona sortida en part al conflicte d’inconstitucionalitat de l’informe d’Aparicio”.

Esmenes del PS

Per altra banda, el PS demana que s’elimini el criteri de sostenibilitat que condiciona el traspàs del 20% de les transferències al compliment de certs compromisos, com ara la realització del cadastre o l’estat de la separativa d’aigües. Un criteri que “ofereix dubtes” perquè “podia establir indirectament un règim sancionador per no seguir altres lleis” i per tant “pot tenir indicis d’inconstitucionalitat”.

A més, demanen suprimir els criteris de l’índex de pernoctacions, donar més pes a la població i afegir el de xarxes i serveis que han de mantenir els comuns. Un càlcul que López va defensar que és “ajustat” en confrontació a un repartiment “arbitrari” de les transferències que “no es justifica en cap càlcul ordinari” per tal de “no diferenciar-se del que hi havia fins ara”. El conseller Gerard Alís va explicar que les esmenes de competències defensen que la gestió dels residus, del patrimoni cultural i de les llars d’infants sigui assumida íntegrament pel Govern i no pas pels comuns.

tracking