Reportatge

Medicament miraculós

Francesos malalts de totes les parts de l’Hexàgon venen a Andorra a comprar un medicament espa­nyol perquè al seu país ha canviat la composició.

Medicament miraculós

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les farmàcies andorranes estan rebent, especialment al Pas de la Casa, peticions massives de compra de Levothyrox. Aquest medicament és imprescindible per a tres milions de persones que pateixen problemes de tiroide (fonamentalment hipotiroïdisme i pacients operats de càncer de tiroide) a França. Les peticions massives es motiven en el fet que la fórmula d’aquest fàrmac ha canviat en la versió francesa i la majoria dels pacients busquen la versió antiga (la que encara es comercialitza a Andorra i Espanya) desesperadament. La gravetat de l’afer es constata en més d’una seixantena de querelles presentades, una part contra el ministeri de Salut francès. Bàsicament es demana la intervenció d’un expert perquè avaluï els problemes de salut que estan experimentant els pacients des del moment que van començar a prendre el Levothyrox amb la nova fórmula i fins a quin punt són imputables al nou fàrmac.

La recollida de signatures per recuperar l’antiga fórmula arriba a les 22.000 i més de 9.000 han fet públiques queixes d’empitjorament de la seva salut. Més enllà de les vies legals i de protesta, els malalts s’han llançat massivament cap a les farmàcies andorranes i espanyoles. Es recullen testimonis de ciutadans que estan venint de totes les parts de l’Estat veí per adquirir capses amb la fórmula antiga. El Govern francès ha anunciat que s’està treballant perquè pugui solucionar-se el problema amb la màxima celeritat, però de moment encara només es comercialitza el medicament amb el nou format. La levotiroxina és el principi del medicament i té com a funció fonamental ajudar a la creació de l’hormona tiroidea quan un pacient no en genera suficient (hipotiroïdisme).

La fórmula antiga tenia una acció ràpida i, al mateix temps, tenia uns efectes d’absorció i eliminació ràpida. El canvi es va realitzar perquè el medicament tingués uns efectes més progressius, però més duradors. A efectes pràctics el nou model no està tenint els efectes que es preveien.

Fonts del sector farmacèutic andorrà van comentar que l’increment de les vendes té lloc perquè a Andorra arriba el medicament espanyol, que durant el 2017 encara manté la fórmula anterior. El laboratori tenia previst que el 2018 la venda del nou model fos extensiva a tot Europa. Les queixes dels pacients francesos han posat aquest calendari en qüestió i s’està plantejant si es recupera l’antiga o es fa una tercera fórmula.

tracking