Debat d'orientació

Els liberals s'apropen al pacte d'Estat per a la UE

Pintat anuncia que el grup participarà a les negociacions com a “observador actiu” i diu que el referèndum hauria d’assolir “un sí rotund”

Els liberals s'apropen al pacte d'Estat per a la UEFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra participarà del procés de negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea com a “observador actiu”. El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va anunciar ahir al debat d’orientació política la voluntat del partit d’establir “un marc informal de col·laboració més estreta amb el Govern” a través de “l’estatut de l’observador actiu al pacte d’Estat”. Això significa que els liberals seguiran fora de la taula de converses però podran fer aportacions i rebre informació. En paraules de Pintat, “suposaria ser admès a les reunions o congressos del pacte sense ser membres de ple dret”, és a dir, tindrien “el dret a prendre la paraula, a prendre iniciatives, a ser escoltat i a obtenir informació sense que les decisions que es prenguin siguin vinculants per a l’observador que conserva la independència”.

Una fórmula que estaria guiada per “un codi de conducta o ètic de transparència i col·laboració mútua” a través del qual les parts “es comprometrien unilateralment a seguir per poder intercanviar informació i idees sense comprometre el contingut dels programes de cada part”. El parlamentari va deixar clar, emperò, que el grup “no entrarà al pacte ni s’adherirà a ell”, i va lamentar que durant les negociacions s’ha “renunciat” al document jurídic del pacte d’Estat. Amb tot, va afirmar que “el Govern ha de signar un acord amb Europa, el Consell General l’ha de ratificar i hauria de ser per unanimitat”, i va afegir que el referèndum hauria d’obtenir “un sí rotund”.

Un oferiment que va ser molt ben rebut pel cap de Govern, Toni Martí, que va proclamar que “només amb el que ha dit ja estic content d’haver fet el debat d’orientació política”, i que “hi ha un abans i un després d’aquest debat”. “Li agraeixo profundament la seva intervenció”, va manifestar, assegurant que donarà als liberals “totes les facilitats” perquè participin del procés. “Estic disposat a escoltar-lo ara mateix”, va sentenciar. També el conseller general del PS, Pere López, va saludar la iniciativa, tot i reconèixer que no l’acaba d’entendre. “Si creuen que aquesta fórmula els permet treballar activament em semblarà benvinguda”, va reblar.

El president del grup liberal va anunciar també que demanarà una modificació de l’article 12.5 de la Llei de Sostenibilitat de les Finances Públiques per limitar l’endeutament de les entitats parapúbliques.

El PS i Bonet van exigir ahir al Govern que doni detalls de si es farà i quan l’edifici The Cloud a la capital. La consellera independent va instar els demòcrates a “explicar què passa amb aquest projecte que és de molta envergadura” i ha suscitat el malestar dels veïns, que “els perjudica perquè l’obra no representa cap atractiu per a la zona”. El parlamentari socialdemòcrata, de la seva banda, va demanar a l’executiu que deixi estar l’empresa. “Baixin de la lluna, ja està bé d’aquest projecte”, va sentenciar, denunciant una gestió que va titllar d’“irresponsable”. “Els demanem que si van passant els mesos i els anys i no saben què posar-hi a dins no facin res. Deixin aquell espai lliure per a ús públic i no embranquin les finances públiques amb un projecte de tant cost que sempre diuen que explicaran però no saben què fer-hi”, va apuntar. Martí no va entrar en detalls però va refermar que “raonablement tenim la possibilitat de poder finançar El Núvol”.

Intercanvi de retrets

Martí i López es van immergir en una picabaralla per l’autoria dels principals canvis. El socialdemòcrata li va dir que “no val atribuir-se tots els mèrits, les grans reformes les hem impulsat nosaltres”, i va denunciar que “va parlar durant tres hores i ni una sola proposta”, a més de retreure-li que des del 2012 el Govern només ha tirat endavant 11 de les 43 propostes de resolució aprovades al parlament. Martí va respondre que “fa veure que a Andorra només hi ha un partit que està al costat dels que pateixen més”, i li va replicar que quan era ministre “podria haver fet el que hem fet nosaltres, augmentar el salari mínim”. “No ha fet cap proposta, però vostè és el líder indiscutible de la sensibilitat social”, va exclamar.

Per altra banda, va dirigir-se “al que queda d’SDP per demanar-li que expliqui les intromissions espanyoles”, ja que Naudi va asse-nyalar que Martí “ha acceptat la pèrdua de sobirania davant la intromissió espanyola”.

tracking