Debat d'orientació

DA opta per “estudiar i discutir” l'informe sobre les transferències

Baró diu que “cal tenir en compte” l’estudi sobre les inconstitucionalitats de les lleis

DA opta per “estudiar i discutir” l'informe sobre les transferènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va afirmar ahir que l’informe encar­regat pel comú de Sant Julià de Lòria que revela aspectes inconstitucionals de les lleis de competències i transferències haurà de ser “estudiat i discutit i si s’escau rebatut de manera total o parcial”. “Cal tenir-lo en compte i a partir d’aquí es poden demanar altres opinions i tots plegats valorarem l’abast dels possibles dubtes”, va exposar, fent una crida que els “dubtes” sobre les possibles vulneracions de dret “no rebaixi de manera sobrevinguda l’amplitud del consens”.

El parlamentari demòcrata va argumentar en aquest sentit que “la inconstitucionalitat de lleis no és blanca o negra, i no s’ha de fer servir com un bumerang per discrepàncies polítiques”, i va apel·lar a la prudència per les paraules del conseller d’SDP, Víctor Naudi, que va afirmar que suposa “un retrocés i una burla als comuns”, a més d’“una bufetada a la Constitució”. Pintat va dir que les valoracions es faran durant el tràmit parlamentari dels projectes, però va recalcar que els liberals analitzaran l’informe lauredià i “un cop fet no tindrem cap inconvenient a comentar-ho”. De la seva banda, López va fer referència al suport del grup liberal a les lleis –anunciat abans de fer-se públic el document de Sant Julià– per tal d’aprovar les lleis tot assenyalant que “no acabem d’entendre aquest suport incondicional de Liberals a una reforma a la qual no han participat i sobre la qual apareixen importants dubtes referents al seu encaix jurídic”. “Ha quedat molt clar que el que ha fet DA és limitar-se a simular uns paràmetres per obtenir el mateix resultat que rebia fins ara cada parròquia”, va adduir.

Toni Martí va insistir que “estem en disposició de compartir altres informes que diuen de forma molt clara que les lleis són constitucionals”. “El que no s’hi val és dir que és una reformeta”, va dir dirigint-se a Naudi, alhora que va replicar López afirmant que “un dels preceptes que podria ser anticonstitucional és el tema dels altres criteris quan vostès en volien afegir més”. Així mateix, va agrair “la cautela” dels liberals, que van anunciar que volen analitzar les conclusions de l’estudi encomanat pel cònsol Josep Miquel Vila al catedràtic Miguel Ángel Aparicio abans de pronunciar-se.

Els portaveus dels grups de l’oposició també van coincidir a denunciar la lentitud de l’aplicació de les reformes de l’executiu. Pintat va lamentar que “les reformes estructurals tantes vegades anunciades continuen al tinter”, com la reforma sanitària, que “no es pot demorar més”, va dir. López va fer referència als “dubtes sobre el lideratge del ministre i els enfrontaments amb el SAAS”, mentre que Naudi va parlar d’“accions puntuals”, però “cap proposta”, fet que “és una manifestació del fracàs” de DA. Bonet va deplorar que “no s’ha arribat a cap consens polític” sobre la sanitat i “no veig que comencin les reformes”.

tracking