Debat d'orientació

Les obres del vial lauredià costaran 22,5 milions menys dels previstos

Martí afirma que el projecte, que renuncia al túnel de Rocafort, s’enllestirà l’any 2019

Les obres del vial lauredià costaran 22,5 milions menys dels previstosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La construcció de la segona part de la desviació de Sant Julià de Lòria costarà 22,5 milions d’euros menys del previst i estarà enllestida a final del 2019. Martí va assegurar en el discurs que va encetar ahir el debat d’orientació política que el replantejament del projecte inicial, que passa per renunciar al túnel de Rocafort i construir un vial que enllaci amb l’avinguda Francesc Cairat amb un nou pont, redueix el cost de l’obra fins als 8,5 milions respecte als 31 inicials. A data d’avui s’han realitzat dos dels quatre trams previstos, corresponents al túnel de la Tàpia i al viaducte d’enllaç fins a la rotonda d’Aixovall, que van costar 37,5 milions, i manquen dos trams, que són l’enllaç sobre el pont de Fontaneda i el túnel de Rocafort –el primer s’efectuarà tal com estava previst, construint un nou pont i una rotonda–.

Martí va asseverar que aquesta solució “evitarà els embussos de trànsit a Sant Julià” i deixa oberta la possibilitat que en un futur es construeixi el túnel de Rocafort si el volum de trànsit augmenta. L’obra, que “donarà resposta a les necessitats de mobilitat de la zona” i “suplirà un dèficit històric de mobilitat i de connexions amb l’exterior”, va manifestar, “podria estar finalitzada a final del 2019”. Segons va precisar, les tasques per fer l’enllaç i el nou pont de Fontaneda s’adjudicaran a final d’aquest mateix any, mentre que l’any que ve s’adjudicarà el tram 1 de la desviació i a principi del 2019 el nou pont d’enllaç a l’altura del carrer Isidre Valls.

Martí només es va referir a El Núvol per parlar de l’estratègia de diversificació de les inversions públiques i en concret d’Andorra Telecom per dependre menys dels ingressos del roaming, però va assegurar que es farà. Segons va remarcar, es tracta d’“una construcció per a la qual Andorra Telecom disposa de recursos suficients”, tot i que va evitar donar detalls del projecte. Es tracta d’una obra que forma part de l’estratègia del Govern d’utilitzar les parapúbliques “com a instruments per dur a terme determinades inversions transformadores”, com també ho és –va recalcar– el pla d’inversió en noves infraestructures de FEDA.

Pel que fa a l’heliport, va insistir que el Govern “no farà res que no estigui avalat per estudis tècnics rigorosos”, i va refermar que n’informarà la ciutadania. A més, va acusar l’oposició d’“aprofitar” la inquietud d’alguns ciutadans “en benefici propi”. El líder de l’executiu també es va referir a l’aeroport d’Andorra-la Seu i va detallar que “les reunions mantingudes durant els últims mesos amb especialistes del sector aeronàutic i amb empreses del sector ens fan ser optimistes” perquè hi ha companyies interessades a operar amb línies regulars a diferents ciutats europees amb aparells d’entre 50 i 60 passatgers. Sobre la certificació per realitzar operacions de vol instrumental amb el sistema GPS, va afirmar que des de l’Estat espanyol s’hi està treballant “amb intensitat i de forma coordinada”.

L'OPOSICIÓ RETREU EL TO "PREELECTORAL" I LA MANCA DE PROPOSTES

Els grups de l’oposició van retreure a Martí la manca de propostes concretes i el to “preelectoral” del discurs. El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va declarar que va veure “un anunci clar” de les eleccions per a “final del 2018 o principi del 2019”, perquè Martí va fer “un balanç dels anys passats de mandat”. El conseller del PS Pere López també va afirmar que “ha estat més un discurs de comiat que d’orientació política”, i va constatar que aquest fet “demostra l’esgotament del projecte de DA” . Segons va indicar, va ser un discurs més de “balanç de la feina feta” i va criticar que no va parlar de “les principals preocupacions dels ciutadans”, com els sous baixos o les pensions. “No hi ha hagut cap proposta concreta i ha fet explicacions molt llargues de temes menors”, va lamentar.

Igualment, el conseller d’SDP, Víctor Naudi, va titllar el parlament de “clausura”, de “comiat” i “dedicat a fer balanç i a enaltir la seva figura, tot allò que s’ha fet gràcies a ell”. “Però qüestions d’envergadura se n’han abordat poques”, va reblar, alhora que es va mostrar “decebut” perquè “no s’han abordat qüestions que realment esperava que s’abordessin”. “Tampoc ha parlat de l’obertura estrangera, una qüestió que està sent un fracàs, i ha donat per fet que les reformes estan fetes quan la realitat dista molt d’això”, va assenyalar.

Finalment, la consellera independent, Sílvia Bonet, va declarar que va ser “un discurs llarg i molt centrat en accions que s’han fet”. “Ha semblat més un debat de campanya preelectoral que un debat d’orientació política”, va manifestar, perquè Martí es va dedicar a repassar “la tasca feta com si es presentés a la reelecció”. A més, va denunciar les “mancances” del discurs a l’hora de fer “propostes per a la resta de la legislatura”. Per tot plegat, Bonet va avançar que al torn d’avui d’intervencions dels partits li demanarà “per què en alguns temes no ha entrat al detall”. De la seva banda, el president del grup de DA, Ladislau Baró, va defensar que Martí va tocar “tots els temes” i va fer “repàs de la legislatura anterior”, alhora que va demostrar que aquesta “encara té pols polític”. A més, va dir que va mostrar “la intenció de culminar les reformes encara pendents”.

tracking