Debat d'orientació

Govern vol impulsar les promocions de lloguer

Martí anuncia la creació d’una comissió per buscar solucions a la manca d’habitatge i planteja rebaixar la cessió obligatòria en sòl urbà

Govern vol impulsar les promocions de lloguerXavier Pujol

detail.info.publicated
Ordino

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha creat una comissió interministerial per buscar solucions a la manca de pisos de lloguer. Toni Martí va anunciar ahir en el discurs d’obertura del debat d’orientació política la voluntat de “definir una sèrie de mesures que ajudin a pal·liar els efectes de la mancança d’habitatge de lloguer” i així “revertir” una situació que va admetre que és “una problemàtica”. El líder de l’executiu va deixar clar que és “prematur” avançar accions concretes, però va plantejar canviar la Llei d’ar­rendaments de finques urbanes i rebaixar el percentatge de cessió obligatòria en sòl urbà per a les promocions privades que es comprometin a destinar part de la finca a habitatge de lloguer durant “un llarg període de temps”. Propostes, va dir, que “caldrà discutir i acabar de concretar” amb els comuns per tal de desenvolupar una política urbanística “que incentivi l’habitatge de lloguer”. “La manca d’habitatge de lloguer i l’augment del seu preu és un problema especialment greu quan es combina amb manca de recursos econòmics”, va remarcar, i en aquest sentit va incidir en la necessitat de seguir “millorant” els ajuts a l’habitatge.

Martí va inaugurar el debat d’orientació política global del Govern que tindrà lloc fins divendres al Consell General amb un parlament de tres hores de durada amb to de comiat –“aquest serà el meu últim debat d’orientació política”– que va servir per fer balanç de les polítiques endegades per l’executiu des del 2011. Martí va assegurar que “ja no tenim un greu problema d’ocupació” com el que hi havia fa sis anys gràcies a la posada en marxa de programes per donar feines temporals a persones aturades; mesures que va dir que “s’haurien pogut posar en marxa anys abans” però que “vam implantar nosaltres”.

Llei d’ocupació

No obstant això, va destacar que encara “hi ha persones a les quals els costa trobar feina i casos concrets d’aturats de llarga durada” i, per tant, va anunciar l’entrada a tràmit aquest període de sessions del projecte de llei d’ocupació per reformar i millorar el servei, i va defensar que les lleis laborals que ha elaborat DA ajudaran a incentivar la contractació per la via de la flexibilització.

Pel que fa a les polítiques socials i a l’educació, va anunciar l’obertura “al més aviat possible” del centre per a menors problemàtics i l’ampliació de la xarxa de pisos tutelats per a la gent gran, mentre que també va indicar que hi haurà canvis a l’Escola andor­rana. En concret, es farà avaluar el sistema educatiu del país pel programa PISA i l’any que ve es convocarà un concurs per a una vintena de places ara ocupades per eventuals. A més, s’iniciaran les obres de reforma de l’escola de segona ensenyança de Santa Coloma amb l’objectiu de reagrupar els alumnes i es farà un aparcament al costat de l’escola de segona ensenyança d’Ordino. I els propers mesos es tramitarà un projecte de llei per tal que la gent amb experiència professional pugui obtenir titulacions acadèmiques oficials per la via del reconeixement. El cap de Govern va afirmar que la reforma sanitària finalitzarà aquesta legislatura i va apuntar que a la tardor s’elaborarà el reglament que ha d’ordenar el sistema sanitària per fer possible l’atenció integrada i durant el darrer trimestre s’aprovarà el reglament de la cartera de serveis.

10 places noves de policia

Pel que fa a la policia, va destacar la convocatòria de deu places noves l’any que ve i l’impuls d’“un únic grup policial” dedicat al combat del terrorisme. En l’apartat de medi ambient, va destacar la implantació de la bicicleta elèctrica al llarg de l’any que ve i va avançar que s’estudiarà incorporar cotxes elèctrics compartits. A més, va anunciar que s’apostarà per la gestió integrada dels aparcaments a través de la creació d’una targeta única nacional. Martí va dedicar una part del discurs a la cultura per indicar que a partir de l’any que ve tot el llegat romànic d’Andorra quedarà centralitzat al nou Centre d’Interpretació del Romànic de Santa Coloma, que tindrà “una de les joies de la corona”, les pintures de l’absis de l’església del poble. Així mateix, va anunciar una “reforma en profunditat” del Museu de l’Automòbil d’Encamp amb la construcció d’un nou espai al costat del comú. Segons va explicar, l’any que ve es llançarà el concurs d’idees. La part final de l’al·locució va estar dedicada a l’acord d’associació, que “en el millor dels casos” es tancarà el 2019. Martí va assegurar que “tot apunta que es podrà assolir un acord satisfactori” per al tabac i va fer un prec al grup liberal perquè participi al procés d’acostament. “En aquest acord hi hem de ser tots”, va sentenciar, per avisar que “sense Liberals serà difícil enfocar l’aprovació en referèndum amb garanties d’èxit”. Finalment, va anunciar l’obertura d’una nova ambaixada a Berlín de cara a l’any que ve per “fer-se més present a Alemanya” i va defensar l’accés d’Andorra a l’FMI.

MESURES

1. Sector immobiliari

Solucions a la manca d’habitatge

Martí va anunciar la creació d’una comissió per buscar solucions a la manca de pisos de lloguer. Va plantejar canvis en la Llei d’arrendaments i rebaixar la cessió obligatòria en sòl urbà.

2. Laboral

Llei d’ocupació aquest any

El Govern entrarà a tràmit aquest any el projecte de llei d’ocupació per millorar el servei i combatre la desocupació de llarga durada.

3. Polítiques socials

Centre de menors i pisos per a padrins

El líder de l’executiu va anunciar l’obertura “al més aviat possible” del centre per a menors problemàtics i l’ampliació de la xarxa de pisos tutelats per a la gent gran.

4. Sistema educatiu

Pisa avaluarà l’escola andorrana

El programa europeu PISA avaluarà l’escola andorrana l’any que ve. També es convocarà un concurs per a una vintena de places que ara són d’eventuals.

5. Mobilitat

Targeta única per a aparcaments

El 2018 s’impulsarà la creació d’una targeta única nacional per a aparcaments. També es desplegarà la bicicleta elèctrica al país i s’estudiarà la incorporació de cotxes elèctrics compartits.

6. Cultura

Nou museu de l’automòbil

El Museu de l’Automòbil d’Encamp es traslladarà a un nou espai al costat del comú i el romànic se centralitzarà al Centre d’Interpretació de Santa Coloma.

tracking