Samarra recorre contra l'arxivament de la causa del 'cas Cinca'

El Tribunal de Corts havia considerat la demanda “infundada i temerària”

Samarra recorre contra l'arxivament de la causaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Samarra va presentar a final de la setmana passada el recurs per intentar que la querella contra Jordi Cinca tiri endavant i que es revoqui la decisió del ple del Tribunal de Corts d’arxivar-la l’agost passat. La condició d’aforat de Cinca com a ministre va fer que el cas el portés el ple de Corts en primera instància. Els magistrats van ser molt durs amb Samarra tot qualificant la querella com a “temerària” i “absolutament infundada”. La sentència fins i tot imposava a l’expresident d’Orfund el pagament de les despeses processals causades, inclosos els honoraris de l’advocat de Jordi Cinca. Al ministre, que va ser director financer i soci de la societat Orfund entre el 1995 i el 2000, Samarra l’acusava dels delictes d’administració deslleial amb apropiació indeguda i de blanqueig de capitals. Concretament, d’haver-se apropiat d’una trentena de lingots d’or que tindrien un valor al mercat d’uns dos milions i mig d’euros.

Etiquetes:

Aute molt crític

Samarra defensava a la querella que aquesta apropiació indeguda, que situa a final de la dècada dels noranta, hauria estat clau en la fallida d’Orfund. L’aute va ser molt crític amb la part acusadora tot censurant el fet que es presentés sense una base mínima de sustentació legal i amb proves. A més, l’aute recollia que, a més de no estar justificada, els delictes que s’imputaven al ministre haurien prescrit amb “escreix” el termini de sis anys tenint en compte que la seva comissió es fixa entre els anys 1995 i 2000, i que la querella no va ser presentada fins al novembre del 2016. Igualment, censuren que els querellants volguessin aplicar el Codi Penal del 2005, quan el que pertocava és del 1990, tot i que indiquen que amb el primer els delictes igualment haurien prescrit.

Respecte a la relació dels fets que l’acusació imputava a Cinca, l’aute assenyala que “no hi ha cap element, ni tan sols a nivell indiciari, que sustenti aquest entramat fàctic”. En la causa es va prendre declaració tant a Samar­ra com a Cinca.

tracking