salut

El metge de família no podrà derivar a especialistes a l'estranger

El SAAS tindrà un protocol per decidir si s’ha de tractar el malalt a l’estranger i anirà a centres que tinguin conveni

El metge de família no podrà derivar a especialistes a l'estrangerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El metge de família, que serà la pedra angular en què girarà la reforma sanitària, no podrà derivar directament un pacient a un especialista de l’estranger. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) posarà en marxa un protocol perquè siguin els especialistes que treballen al sistema sanitari andorrà els que decideixin que un pacient ha de ser tractat fora d’Andorra. Aquests especialistes forans només podran ser metges que treballin en centres on el SAAS tingui convenis de col·laboració. Així ho va avançar en declaracions al Diari el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, que hi va afegir que d’aquesta manera “estarem connectats, compartirem la història clínica, sabrem quan un pacient ha estat tractat a fora i quan torni estarem preparats per continuar amb el seu tractament”.

Piqué, que va recordar que “això és la reforma sanitària”, va assenyalar que “és evident que si algú se la vol saltar i anar per lliure és una via alternativa que no va en benefici del malalt que està prenent aquesta decisió”. El director general del SAAS va sentenciar dient que “si algú vol anar a tractar-se un càncer a Houston, que no li ho faran millor que a Barcelona, que ho faci, però el sistema públic no li ho pagarà”.

Malgrat que el metge de família no podrà prendre decisions com aquesta, a la reforma sanitària té un paper central. “Volem implantar el concepte de via integrada”, va dir Piqué, que hi va afegir que “un dels problemes d’Andorra respecte a la sanitat és que no hi ha una bona coordinació entre la medicina primària, els metges de família, els especialistes i l’hospital”. Segons el director del SAAS, “la reforma vol posar en marxa aquesta estructura i posar els mitjans perquè aquesta coordinació existeixi”.

Gestió de la salut del malalt

Tot això passa perquè el metge de família sigui qui “gestioni la salut del malalt” i cada ciutadà n’haurà de tenir un d’assignat que podrà escollir lliurement. A partir d’aquí serà aquest facultatiu qui decideixi si en un moment determinat el pacient necessita un especialista que treballi a Andorra. El pacient també tindrà la llibertat d’escollir l’especialista convencionat que consideri oportú. “Si el ciutadà no passa primer pel metge de família i va directament a l’especialista, això va en contra de la seva salut”, va assenyalar el director general del SAAS, que va matisar que en casos com els d’obstetrícia o oftalmologia s’hi podrà anar directament.

Tot això passa per una reforma sanitària que, segons Piqué, el SAAS ja té pràcticament enllestida. “Moltes de les coses que s’han d’anar posant en marxa estan tècnicament acabades i algunes executades”, va indicar. “Tot això hauria d’estar en marxa a final d’aquest any. Aquest és el nostre interès”, va dir. “L’únic que falta és el punt de discussió pel que fa al Govern i al Consell General. I això ja no depèn de la direcció del SAAS i dels professionals d’aquesta casa, amb els quals hi ha un grau de complicitat i d’alineament gran”, va sentenciar.

Piqué va recordar que el nou reglament de l’hospital fa mesos que està acabat, que el nou model de contracte del SAAS amb els metges liberals està acabat i executat, i que el contracte entre la CASS i el Col·legi de Metges es podria signar aquest mes. També va indicar que la Llei de drets i deures dels pacients i de la història clínica compartida està pendent dels darrers tràmits parlamentaris i que el nou contracte CASS-SAAS ja està en marxa des de l’1 de juliol.

Falta, va indicar, que el Govern decideixi sobre el reglament de la via integrada i va assenyalar que la cartera de serveis i la redefinició de la nomenclatura dels processos estan molt avançades i que queda la revisió de les tarifes.

LA RELACIÓ ENTRE PIQUÉ I ÁLVAREZ ÉS "TOTALMENT BONA"

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va assegurar que la seva relació personal i professional amb el ministre de Salut, Carles Álvarez, “és totalment bona” i que no tenen diferències fonamentals. “El ministre és qui ha posat en marxa la reforma sanitària, és qui va venir a buscar-me per dirigir el SAAS durant aquest període i per contribuir en la mesura que puguem en aquesta reforma”, va indicar Piqué, que va afegir que “en els trets globals estem absolutament d’acord”. Sí que va admetre que “hi pot haver punts on d’inici tinguem un punt de vista lleugerament diferent, però això es parla i al final s’ar­riba a un consens sobre què és millor per a la reforma”.

Malgrat que ningú és “homogeni” en els seus plantejaments i que hi ha coses que es poden veure “lleugerament diferents”, el director general del SAAS va dir que “no hi ha cap discrepància que pari la reforma”. Una altra cosa, va indicar, és que la reforma té uns terminis en el Govern i en el Consell General. “Una cosa és la reforma i l’altra són lleis i són decrets, i això té el seu temps polític”, va recordar Piqué.

tracking