reportatge

Mestres del pernil

La comunitat extremenya va festejar el dia de Guadalupe amb activitats prou concorregudes, malgrat el clima. El taller de Xavier Casas va descobrir alguns secrets del porc ibèric.

Mestres del pernilXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ensenyar l’art de lliscar el ganivet per tallar bé el pernil ibèric va ser ahir el propòsit d’una de les diverses activitats destacades del Dia d’Extremadura. Aquesta va ser, a més, la primera vegada que la comunitat extremenya celebrava la seva festa regional al Principat. Ana Cerezo, presidenta de l’associació Casa d’Extremadura, va valorar positivament l’acollida de tota la jornada, malgrat que el temps no va acompanyar i l’assistència ho va patir.

“Al final, hi ha hagut força gent tot el dia, sobretot a l’aperitiu, amb ball del migdia o al dinar amb migas que ha repartit sis quilos d’aquesta menja”, explicava Cerezo, tot just abans de començar el taller de tall de pernil ibèric, amb l’expert Xavier Casas, que en té una empresa distribuïdora a Andorra. Una quarantena de persones van assistir a aquest taller, i al tast de vins de DO Ribera del Guadiana posterior. Xavier Casas va engegar el taller amb una detallada explicació de com i on es cria i viu un preuat animal que comparteix hàbitat amb vaques i ovelles, i es passa el dia caminant sobre una superfície irregular sembrada de glans. Per després, passar a descobrir els petits trucs per tallar la pota de pernil i, fins i tot, per distingir entre una pota de porc mascle o de femella, més fina i “més saborosa”, entre d’altres perquè tendeix a engreixar-se de manera més progressiva. Els assistents van prendre bons apunts i, com Ana Cerezo, alguns van atrevir-se a provar de fer talls de la pota amb força habilitat.

La festa de la comunitat extremenya és el 8 de setembre, per la Verge de Guadalupe, però Cerezo indicava que van escollir celebrar-lo ahir per no coincidir amb Meritxell. La Casa d’Extremadura, que va obrir-se al maig, preveu celebrar d’altres dates destacades com Sant Isidre, Sant Joan, patró de Badajoz, o Sant Jordi, patró de Càceres.

tracking