política

Martí vol que el seu successor se sàpiga a principi de l'any vinent

El ministre d’Interior, Xavier Espot, és el favorit per ser candidat de DA a cap de Govern el 2019

Martí vol que el seu successor se sàpiga a principi de l'any vinentXavier Pujol

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Toni Martí també té un ull sobre les eleccions del 2019. Després que aquest estiu s’hagin començat a fer travesses per mirar d’esbrinar quins seran els candidats a liderar el pròxim executiu, el cap de Govern va manifestar ahir que té “preferències” sobre qui hauria de ser el número 1 de DA els pròxims comicis.

“Hi ha diversos candidats que ho poden fer molt millor que jo mateix”, va dir Martí després d’inaugurar la 34a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra. Tot i que l’actual cap de Govern no va voler avançar noms, un dels candidats que sonen amb força és el de l’actual ministre d’Interior, Justícia i Afers Socials, Xavier Espot. Martí es va mostrar “convençut” que hi haurà unanimitat amb el nom que s’esculli i que el procés es farà dins de la “normalitat més absoluta”. DA aposta perquè la militància esculli el candidat per consens i no per primàries.

Martí va afegir que el candidat que ha d’aspirar a rellevar-lo al capdavant de l’executiu s’hauria d’escollir, com a molt tard, a principi del 2018. “Jo soc del parer que s’ha de decidir a final d’aquest any o a principi del que ve”, va manifestar Martí, que abans de donar noms s’ha posat entre cella i cella el debat d’orientació política que espera que tingui lloc la setmana que ve. “Tots sabem que estem a un any i escaig de les eleccions i encara queda molta feina per fer”, va dir el cap de Govern, que alhora va manifestar que el que vol és marcar “prioritats”. “Tindré un debat serè al Consell General i em sembla que el més indicat és la setmana que ve, però és una decisió dels grups parlamentaris”, va explicar.

Si bé encara queda el debat d’orientació política de l’any que ve, Martí és conscient que el d’enguany té molta rellevància atès que s’exposaran els objectius que es marcarà l’executiu fins a final de la legislatura i que en el debat de l’any que ve totes les mirades estaran centrades en el candidat que aspirarà a rellevar-lo. “Faig aquest debat d’orientació política sabedor que l’any que ve tots els ulls estaran ficats en el proper cap de Govern”, va expressar Martí, que va reconèixer que el debat d’enguany serà “molt important”. La data del debat se sabrà amb tota probabilitat avui després de la junta de presidents.

L’executiu de Toni Martí afronta els últims dos anys de la legislatura amb diferents dossiers sobre la taula, com ara el de la llei de reforma de les transferències i de les competències, el Codi de relacions laborals i les reformes de la sanitat i la de la funció pública.

UN BON ÚS DE LA CIÈNCIA

Com fer un bon ús de la ciència i de l’evolució tecnològica. Aquest és l’eix central sobre el qual giraran enguany tots els debats a la Universitat Andorrana d’Estiu, que ha adoptat com a leitmotiv els canvis que es generen dins de la societat actual i com influencien en la seva evolució. La desena de conferenciants que intervindran en la 34a edició d’enguany exposaran i debatran sobre com ha evolucionat la ciència i la tecnologia durant la història, així com els reptes que cal afrontar tant en sentit negatiu com positiu.

Un any més, el cap de Govern, Toni Martí, va ser l’encarregat d’inaugurar la Universitat d’Estiu d’enguany amb una reflexió sobre les oportunitats i els desafiaments que comporten els avenços tecnològics. Martí va posar com a exemple la commemoració, a principi del 2018, dels 200 anys de la publicació de la novel·la Frankenstein, “perquè va posar sobre la taula la qüestió dels límits ètics de la ciència i la tecnologia”. En el seu discurs inaugural, Martí va explicar que la ciència i la tecnologia han estat “el cor de l’evolució de la humanitat”, però alhora va alertar que “els grans esdeveniments del segle XX han demostrat que es poden posar al servei de la involució”. Martí també va esmentar que els avenços poden ser una arma de doble tall perquè poden permetre una comunicació “més ràpida i que arriba més a la gent”, però que alhora representa nous riscos per a “la seguretat, la intimitat i fins i tot per garantir una informació veraç i contrastada”. Martí també va fer referència als canvis legislatius com el de la reproducció assistida arran de l’interès d’algunes empreses com la de l’Institut Marquès per instal·lar-se al país, i va considerar que també cal afrontar-ho des d’un punt de vista ètic. “Amb la ciència i la tecnologia no n’hi ha prou per explicar l’evolució de la humanitat”, va dir Martí.

tracking