turisme

Regulació de les àrees per a autocaravanes

La nova llei fixa dues categories, una de les quals permetrà estades de més de dos dies

Regulació de les àrees per a autocaravanesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja hi ha àrees perquè aparquin autocaravanes i, fins i tot, pàrquings comunals com el dels Veedors, a Escaldes, disposen d’una zona específica per a l’acollida dels vehicles i els seus ocupants amb serveis d’aigua, electricitat i de buidatge de les aigües residuals. El Govern, a través de la nova Llei d’allotjaments, ho ha volgut regular malgrat que el detall de les condicions s’establirà via reglament. El cap d’àrea de Turisme, Sergi Nadal, assenyala que “recollim quelcom que ja és una realitat” i ho fan diferenciant entre dues categories: àrees d’acollida i àrees d’estada. Les primeres permeten estar fins a 48 hores a l’emplaçament. A les segones es podrà superar aquest temps.

Les àrees d’acollida estan concebudes, precisa Nadal, per a “autocaravanes que estan en trànsit, que necessiten una zona d’acollida en la qual puguin buidar aigües o endollar-se al cor­rent elèctric”. Els ocupants dels vehicles, però, no podran desplegar elements a l’exterior com ara un tendal o uns esgraons per facilitar l’accés. A les d’estada, en canvi, “s’hi podrà estar més temps i desplegar elements, el reglament ho acabarà de delimitar però el que sí que no es permetran són bungalous o mòduls”, elements que se circumscriuen als càmpings, va afegir-hi.

Precisament la qüestió de les autocaravanes havia aixecat queixes al sector dels càmpings, que lamentaven que el fet d’habilitar zones significava una competència deslleial per al sector. Des del càmping Valira, Andreu Cardona se segueix queixant de la situació actual, que permet que sense una regulació al darrere s’hagin habilitat àrees perquè hi hagi autocaravanes en llocs com ara algun centre comercial. “Jo haig de pagar uns impostos i estic obligat a registrar els clients perquè si no em posen una multa, però allà no cal”, es va lamentar. Xavier Ferran, del càmping Internacional, celebra que finalment hi hagi una regulació darrere. “Si algú vol fer un pàrquing d’autocaravanes que estigui regulat, perquè no deixa de ser un negoci”, va manifestar.

Els càmpings consultats han viscut un estiu desigual. Ferran lamenta que “l’agost abans era molt bo però ja no és el que era” i assenyala que les estades cada cop són més curtes. “La gent ja surt molt tot l’any i a l’estiu s’hi està menys”, va indicar. El fenomen de les estades curtes el cor­robora Cardona, que assenyala que han arribat a tenir una vuitantena d’entrades i un nombre similar de sortides de caravanes en un mateix dia. Assenyala que també és fruit d’aquesta nova modalitat de vacances que suposa rodar d’una destinació a una altra amb vehicles perfectament equipats amb tots els serveis per als seus ocupants. En canvi, el seu agost ha estat millor que el de l’any passat.

Malgrat que algunes veus crítiques també han assenyalat que és un turisme de pas que gasta poc, Nadal assenyala que “també fan shopping, compren menjar, begudes”, i insisteix que era necessari establir-ho, com ja succeeix en molts països i ciutats europeus.

PROHIBIDA LA MODALITAT 'BED AND BREAKFAST'

La nova Llei d’allotjaments prohibeix expressament l’anomenat bed and breakfast. “No s’acceptarà l’allotjament en domicilis particulars amb o sense esmorzar. És quelcom que existeix arreu però entenem que ja tenim 45.000 llits en allotjaments turístics”, justifica Sergi Nadal. De fet, al ministeri tampoc han rebut cap demanda de ningú interessat a tenir un negoci d’aquesta tipologia malgrat que admet que “a la xarxa en trobarem, hi ha persones que ens han comentat haver vist en algunes pàgines web lloguer d’habitacions a Andorra”. Han estat comentaris, no denúncies, precisa, però hi afegeix que ara que està específicament prohibit a la llei “iniciarem els procediments sancionadors quan ho detectem i ho ubiquem”. De fet, una de les matèries que es vol potenciar és la de la inspecció i ja està prevista la incorporació d’un segon inspector al ministeri i per al 2018 se’n preveu un altre. En paral·lel, una empresa especialitzada continuarà fent els controls sobre els apartaments turístics.

tracking