tractament del càncer

L'institut Baselga està preparat per instal·lar-se la primavera del 2018

L’institut oncològic podria començar a visitar pacients el segon trimestre del 2018 però el tractament amb radiologia trigaria un any i mig

L'institut Baselga està preparat per instal·lar-se la primavera del 2018

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’institut oncològic Baselga estaria preparat per atendre els primers pacients de càncer al país la primavera vinent, tal com va confirmar el director general, Sergi Mira, si es tanca l’acord amb el Govern. “Crear el servei d’oncologia és senzill, ja que les ins­tal·lacions que es necessiten no son complexes, de manera que si es produeix [l’acord] podríem començar a tractar els pacients durant el primer semestre del 2018.” Aquesta opció es limita al diagnòstic i seguiment de la malaltia, no al tractament, perquè “disposar d’un servei de radiologia demana més temps. Aproximadament un any i mig”. L’acord entre el Govern i l’institut Baselga no està tancat, de fet “ara mateix les negociacions estan aturades, però ens reunirem durant les pròximes setmanes i esperem tancar-lo abans de dos mesos. Nosaltres estem il·lusionats per poder oferir aquest servei al país i la resposta que rebem del Govern és molt positiva. Ens estan posant les màximes facilitats administratives, però insisteixo que no hi ha res tancat”. De fet, el Govern ha convocat una roda de premsa per avui per explicar la primera reunió de la taula de treball per establir els criteris bàsics per a la licitació del servei d’oncologia. Malgrat això, Mira confia que les negociacions puguin finalitzar aviat i poder començar a treballar com més aviat millor “per a l’interès, sobretot, dels habitants d’Andorra”.

Romanticisme

Per l’institut Baslega, fer-se càrrec del servei integral d’oncologia del país és més una qüestió de “romanticisme que de negoci”, ja que som conscients que en l’àmbit econòmic no seria una gran operació pel potencial nombre de clients que tindrien, encara que, com afirma Mira, “ens faria molta il·lusió ocupar-nos d’aquest servei, per romanticisme i raons sentimentals. És un país molt pròxim, que ens estimem molt i que sentim molt nostre. Tenim tot l’interès per establir-nos i ajudar la població amb aquesta dura malaltia”.

Un dels seus objectius és que els pacients no hagin de baixar fins a Barcelona per rebre el tractament necessari i puguin fer-ho aquí, així “estalviarem situacions incòmodes per a ells però també els podrem donar molt més suport, de manera immediata, i això és fonamental per a ells”, reconeix el director general. Sí que hi ha una via de negoci oberta per ells, com és aquesta política d’obertura al turisme sanitari que sembla haver començat el Govern. “Això pot ser beneficiós per a nosaltres i per al país. Si ho ha fet Suïssa, per què no Andorra?”, es qüestiona Mira.

Sobre la possible desavinença entre diversos departaments de Govern per obrir aquesta via, Mira reconeix que amb totes les parts que han tractat la disposició sempre ha estat total. “Hem parlat amb Presidència, amb Economia i amb Sanitat. La meva opinió és que sí que hi ha unitat, però només és la meva opinió. De totes maneres, en general, tot­hom s’hi ha mostrat molt predisposat”. El projecte és gran i complex i “la voluntat de les dues parts és arribar a un acord”, assegura el director general, que també hi afegeix que “cal esperar, però som optimistes i volem oferir aquest servei als andorrans”.

LES CLAUS

1 Negociació

L’acord amb govern, a punt de reprendre’s

Les negociacions entre l’executiu i l’institut oncològic Baselga van començar fa uns mesos però es van aturar amb l’arribada de l’agost. Segons Sergi Mira, les dues parts tenen previst reprendre-les en poques setmanes i podrien tancar-se en dos mesos.

2 Instal·lacions

El servei d’oncologia és senzill de crear

El director general del Baselga assegura que durant la primavera ja es podria crear el servei oncològic però no el de radiologia. El primer demana unes instal·lacions “senzilles”, però l’altre, molt més complexes i tecnològiques, trigarien un any i mig.

3 Concurs

Màxima col·laboració per part de l’executiu

L’executiu establirà uns criteris per al concurs i la licitació del servei integral d’oncologia però des del Baselga asseguren que la col·laboració de tots els departaments ha estat absoluta. Han mantingut reunions amb Presidència, Economia i Sanitat i tots han donat facilitats.

tracking