Sistema educatiu

Fins a 500 euros de cost per tornar a l'escola

La xifra és similar a la dels últims cursos, tot i que els establiments destaquen que es torna a valorar la qualitat

Fins a 500 euros de cost per tornar a l'escolaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les famílies del Principat es gastaran entre 300 i 500 euros en llibres de text i material escolar de cara al nou curs, que començarà l’11 de setembre. És una xifra similar a la dels últims anys, tot i que el grau de les inversions varia en funció del sistema educatiu i del curs de cada alumne. La despesa serà menor en el cas dels alumnes de maternal i de primària, mentre que a secundària la inversió serà major. A més, el cost de l’adquisició de llibres i de material escolar també dependrà del tipus de sistema escolar. Per exemple, els pares d’alumnes de secundària de l’Escola Andorrana invertiran més diners en material tecnològic com els iPads per seguir les classes, mentre que al sistema espanyol la despesa es destinarà, sobretot, en llibres de text.

Els centres comercials i les papereries es troben immerses en plena campanya de venda de llibres i de material i preveuen que els dies més forts siguin al setembre, abans de l’inici del curs, segons explica Bruno dos Santos, responsable de la secció de microinformàtica d’FNAC. Enguany és el primer cop que ofereixen dos tipus de lots amb iPads i accessoris per seguir les classes. El preu oscil·la entre els 469 i els 639 euros. El gerent de l’empresa OFIJET, Josep Maria Cornella, afegeix que la despesa que fan els pares pot ser diferent en funció del sistema educatiu. “Pot variar molt”, explica Cornella, que afirma que els clients que gasten més amb material escolar i llibres de texts són els pares dels alumnes de l’escola espanyola, mentre que remarca que els de l’Escola Andorrana s’ho gastaran més amb material tecnològic. Cornella destaca que enguany la despesa mitjana entre llibres de text i material escolar serà d’uns 300 euros per als alumnes de primària i d’uns 500 euros entre els de secundària i batxillerat.

“MÉS ALEGRIA”

Cornella explica que els preus es mantenen “estables” respecte de campanyes anteriors, i remarca que els clients gasten una mica més. “Hi ha una mica més d’alegria”, reconeix, i admet que la gent també busca qualitat. “A la gent no li importa gastar-se una mica més si la qualitat és més bona”, diu Cornella, tot i que recorda que la crisi “encara hi és”.

Per la seva banda, Sílvia G., treballadora de l’àrea de papereria del Centre Comercial Andorrà-Super U, explica que s’ha notat la proximitat del curs escolar des de la setmana passada, quan molts pares ja van començar a comprar material escolar per als fills. L'empleada de l'establiment detalla que cada família es gasta entre 50 i 70 euros com a mínim només en material –el supermercat no ven llibres–, mentre que d'altres superen els cent euros. “Hi ha gent de tot. Gent que es mira el preu i gent que no, més o menys com cada any”, manifesta, alhora que destaca que els pares acudeixen amb un llistat de tot el que necessiten els més petits per a la tornada a l’escola. Bruno dos Santos, també parla d’una xifra similar quant a despesa per a material escolar (entre 50 i 60 euros). “Depenent de si una persona ha de renovar la motxilla o no, que això és el que més puja, et pots gastar des de 30 fins a 60 euros”, explica José Antonio Molina, responsable de papereria de Pyrénées. Explica que pel que fa a material escolar, a diferència dels llibres de text, no hi ha desviació de preus en funció del sistema.

Els qui a priori tindran menys despesa seran els alumnes del sistema francès, on la presència dels llibres de text és menor. Segons el president de l’APA de l’escola francesa d’Andorra la Vella, Carles Aleix, en el cas de primària la despesa se centra sobretot en el material escolar, que aproximadament és d’uns 25 euros per curs. Aleix també destaca l’existència d’una cooperativa on els pares fan unes aportacions puntuals per cobrir despeses que poden aparèixer durant un moment puntual del curs. El preu del menjador escolar és d’uns 75 euros cada mes i el preu de l’assegurança obligatòria serà d’entre 12 i 20 euros. A tot això, també cal sumar-hi el cost de les activitats extraescolars, que oscil·len entre uns 10 i uns 25 euros mensuals. El cost del menjador escolar a l’escola andorrana es mour entre els 57 i els 66,60 euros en funció del cicle educatiu i de si s’és o no soci de l’associació de pares i alumnes (APAEA).

Pel que fa al transport escolar, les tarifes varien en funció de quan s’ha fet la sol·licitud. Per exemple, els que ho van demanar fins al 12 de maig o van renovar-ho en línia fins al 4 de juny, pagaran per un viatge 104,42 euros i 208,84 euros. En canvi, aquells que van sol·licitar-ho més tard pagaran més.

L'ESQUÍ ESCOLAR SERÀ MÉS CAR

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va confirmar ahir que el forfet de l’esquí escolar patirà “un petit increment” de preu la temporada que ve. Cinca va explicar que serà en virtut dels “compromisos” que es van adquirir amb les estacions d’esquí que “passats uns anys calia revisar el preu”, i per tant cal “obeir l’acordat”. Respecte al paper de Grandvalira, va dir que confia que “totes les estacions hi participaran” perquè “és responsabilitat de tots plegats preservar l’esquí escolar”. El ministre va avançar que a principis de curs es reprendran les reunions amb Ski Andorra.

Fins a 500 euros de cost per tornar a l'escola

tracking