Balanç turístic

Creixen un 12% les entrades de vehicles a l'agost i l'ocupació es preveu del 80%

La xarxa viària ha registrat aquest estiu un augment del volum de trànsit respecte al 2016, amb retencions diàries

Creixen un 12% les entrades de vehicles a l'agost i l'ocupació es preveu del 80%Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El d’enguany està sent un estiu amb una afluència més alta de turistes respecte a l’any passat. Així ho posen de manifest les xifres d’ocupació hotelera i les de trànsit. El cap d’àrea del servei de Mobilitat, Jaume Bonell, va assegurar que aquest agost hi ha hagut un 12% més d’entrades de vehicles que el mateix mes del 2016. Un fet que el responsable de l’àrea atribueix a la millora de l’economia. L’increment de visitants ha anat en augment al llarg de l’estiu fins la setmana passada, quan ja es va estabilitzar. “La tendència ha estat sempre a l’alça menys aquesta última setmana, que s’està començant a normalitzar”, va indicar, destacant els pics del pont de la Mare de Déu d’Agost, amb un 28% més de vehicles, i la Vuelta, amb un 10% més.

Un context alcista que també s’ha fet notar a nivell hoteler, amb un juliol de rècord tant a nivell de pernoctacions com d’ingressos que el sector espera que hagi cuejat també a l’agost. El president de la Unió Hotelera (UHA), Manel Ara, va dir que a falta d’acabar-se el mes i disposar de les dades dels establiments “la sensació és bona” i “en principi hem de tenir un agost més bo que el de l’any passat” perquè l’ocupació ha estat més alta del normal a les parròquies centrals. En aquesta línia, va dir que esperen tancar el mes amb un 80% d’ocupació, un objectiu que admet que és “força ambiciós” i que se situaria quatre punts per sobre de l’índex de l’agost de l’any passat, del 75,76%. Ara va remarcar les bones xifres del juliol, quan es van superar per 1,3 punts els nivells de l’any passat tot i que es va rebre el Tour de França. “El juny va ser un mes molt bo, i el juliol també, va ser el mes amb més ocupació des del 2011”, va manifestar, afegint que “confiem que ara a l’agost es mantindrà” perquè “la perspectiva és bona”.

Més densitat viària

Aquest augment de turistes ha provocat que pràcticament cada dia hi hagi hagut retencions de sortida del Principat, una circumstància que Bonell va admetre que no es va produir amb tanta intensitat l’estiu passat. Amb tot, el responsable de Mobilitat va puntualitzar que les cues estan “propiciades pels punts fronterers dels països veïns”. En aquest sentit, va afirmar que “nosaltres a nivell intern ho portem força bé”, tot i que “aquest repunt que hi ha s’ha notat aquest any”.

91% d’ocupació a Encamp

Ara també va fer una valoració positiva del pas de la Vuelta i la repercussió que va tenir a nivell hoteler. L’ocupació mitjana va ser d’un 83% del 20 al 22 d’agost, una dada que segons el president de la patronal hotelera revela que l’impacte de la Vuelta “no va ser tan gran com el del Tour, que porta més gent i més aficionats, sobretot francesos”. Per parròquies, Encamp va ser la que va registrar l’ocupació més alta, amb un 91%, mentre que a Ordino hi va haver la més baixa, amb un 69%. A Andorra la Vella els establiments hotelers es van omplir en un 88%, a Escaldes-Engordany un 85% i a Sant Julià un 75%.

A nivell comercial, en canvi, l’elevada afluència de visitants no es va traduir en compres. La presidenta de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA), Susagna Venable, va reconèixer que “hi ha hagut molta gent”, però “no s’ha convertit en compres”, un fet que va dir que “és la tònica últimament”. Amb tot, va subratllar que “aquest any ha estat molt atípic perquè normalment hi ha una quinzena que treballes més i aquest any no hi ha hagut una quinzena més bona que l’altra” sinó que en el cas de l’agost va començar el dia 10 quan “es va animar”. El juliol, per contra, “va ser més estable”. “Hi ha botigues que estan més contentes i d’altres que ho estan menys”, va resumir.

NOVA ENTITAT DE COMERCIANTS

La nova entitat de confluència dels comerciants de la zona central del país, que aplegarà 800 botigues, s’activarà al setembre. Venable va explicar que les tres associacions, la dels comerciants de l’avinguda Meritxell, de l’avinguda Carlemany i de Maria Pla, encara han de mantenir més contactes abans de posar-se en marxa. “Hem d’acabar de posar fil a l’agulla”, va dir, assegurant, però, que “al mes de setembre ens hi tornarem a posar”. Les assemblees de les tres associacions van validar al juny la unió amb la voluntat de crear una estratègia comercial per rellançar les vendes.

tracking