Govern estudiarà solucions per als milers de pisos dels no residents

Cinca afirma que l’executiu analitzarà la problemàtica per si es poden prendre mesures, però avisa que “la solució no està en mans d’Andorra”

Govern estudiarà solucions per als milers de pisos dels no residentsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern analitzarà la problemàtica dels milers de pisos dels no residents que han quedat sense regularitzar amb l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va assegurar que les pròximes setmanes s’estudiarà la casuística per decidir quines mesures emprendre, tot i que va deixar clar que no és un tema fàcil perquè “la solució no està en mans d’Andorra”. “No és una problemàtica d’incompliment de l’administració andorrana, i per tant és difícil que hi puguem tenir incidència”, va dir, però va manifestar que “cal que ho analitzem”, sobretot “si es confirma que té una dimensió d’aquesta envergadura”, la dels milers d’habitatges que tal com va publicar el Diari es calcula –tot i no haver-hi dades oficials– que hi ha al país per part de propietaris estrangers, sobretot espanyols, que no es van acollir a les amnisties fiscals i no han regularitzat els seus béns, fet que ha provocat que tots aquests immobles no es puguin ni vendre ni llogar.

Cinca va recalcar que “no és una problemàtica senzilla ni fàcil de resoldre” –“ni tan sols fàcil de quantificar”, perquè “les xifres són especulatives”, per la inexistència de registre de la propietat, va indicar– atès que és un problema la solució del qual depèn dels estats de residència dels propietaris. Això fa que sigui “complicat buscar solucions”, va dir, alhora que va remarcar que “posa en relleu la necessitat que cadascú tingui les seves propietats regularitzades als seus països”. “No és un tema evident perquè no està lligat a obligacions fiscals a Andorra”, va insistir.

El ministre de Finances, però, va desvincular en part l’augment de residències d’aquest tipus a l’intercanvi automàtic d’informació, perquè ja era conegut des de fa temps, i perquè el Principat fa anys que ja aplica reformes fiscals. “No és una qüestió vinculada només a l’intercanvi automàtic d’informació”, perquè “els compromisos fiscals es van iniciar fa molts anys amb figures impositives que també afectaven les propietats immobiliàries”, va argumentar. En aquest sentit, va apuntar que no és un tema que “vingui d’un dia per l’altre”, ja que “l’intercanvi fa anys que estava anunciat”. En canvi, va reconèixer com un problema local la manca de pisos de lloguer disponibles al país i va indicar que sí que caldrà “mirar de buscar eines que facilitin la cerca d’habitatge”.

ELS PAGAMENTS I LA FACTURACIÓ DE GOVERN ES PODRAN FER PER INTERNET

Els pagaments a l’administració general i la facturació es podran fer per Internet l’any que ve. El consell de ministres celebrat ahir va aprovar la licitació d’un concurs internacional per crear un portal web de facturació electrònica que permetrà que els proveïdors de Govern enviïn les factures a través de la xarxa de manera segura, i alhora farà possible que els administrats puguin fer els pagaments en línia i fer un seguiment de l’estat de la minuta. La previsió de l’executiu és que el portal, que estarà gestionat pel departament de Sistemes d’Informació, estigui acabat i en funcionament a principis de l’any que ve. Les ofertes es podran presentar fins al 21 de setembre d’aquest any.

D’altra banda, també es va aprovar la licitació d’un concurs igualment públic internacional per implementar un nou sistema global de gestió de les dades agràries que agruparà per primera vegada la informació de totes les explotacions del país. El nou sistema permetrà que els particulars puguin fer consultes i que la connexió amb els veterinaris sigui immediata, ja que hi haurà el detall de l’estat de les explotacions.

tracking