ordre públic

Martí vol més policies i una unitat especial antiterrorista

El cap de Govern impulsarà la formació d’un pacte d’Estat per dotar el cos de més efectius durant aquest mandat i els pròxims

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, vol dotar el cos de policia de més efectius humans i vol impulsar la creació d’una unitat especialitzada en terrorisme per mantenir la seguretat com un dels principals actius del país. És per això que plantejarà la formació d’un pacte d’Estat a totes les forces parlamentàries per tal de planificar el reforç policial més enllà d’aquest mandat i independentment de les despeses que això suposi. El líder de l’executiu va dir que no es tracta d’avançar cap a “un Estat policial”, però va assegurar que manquen mitjans a la policia “per fer la feina degudament i en condicions”, i que “ens hem de preparar perquè hi pugui haver altres atemptats”. “El Govern actual ja ha fet que hi hagi trenta policies més”, va dir, però va emfatitzar que “tot i això encara no estem a la quantitat de policies que hi havia fa uns anys”, i “les feines s’han incrementat”, va dir, afirmant que falten, per exemple, patrulles nocturnes.

Per això va apuntar que la intenció és recuperar el nivell d’agents que hi havia fa anys però també anar més enllà i crear una unitat especialitzada en terrorisme i una altra en frau fiscal. “Hem de tindre un mínim sobre això”, va afirmar, perquè “en un Estat de dret cada vegada hi ha més obligacions, i per poder-les mantenir fan falta mitjans”. Martí va anunciar ahir, en declaracions als mitjans després de signar el llibre de condolences per a les víctimes dels atemptats de Catalunya, que impulsarà la formació d’“un gran pacte” amb els partits al debat d’orientació política, que encara no té data. Un oferiment que llançarà al parlament i que segons va avançar comptaria amb el suport de Liberals d’Andorra.

Un actiu d’Andorra

Martí va destacar que tot i la convocatòria de noves places d’agents, “hem de continuar reforçant la policia perquè hi ha moltes baixes” i “cada vegada hi ha més feina”. A més, va deixar clar que cal potenciar la seguretat com a punt fort del país. “La seguretat és un actiu que sempre hem tingut a Andorra, un dels pilars fonamentals que ens diferencia dels altres estats”, va argumentar, un tret “que tots els caps de govern defensem com una de les característiques majors i que no tots els països poden dir”. “És un actiu que s’ha de mantenir, i perquè es pugui fer s’han de posar els efectius necessaris”, va reblar.

En aquest context, Martí va assegurar que “posarem els mitjans necessaris independentment que això faci pujar el capítol 1”, i va recalcar que es farà a través d’una aliança transversal “per dotar la policia dels mitjans suficients independentment del govern que escullin els electors a les pròximes eleccions”. “El Govern ha començat, però [la convocatòria de places] ha de continuar en els propers governs”, va sentenciar.

Mentrestant, el reforç policial implementat arran dels atemptats de Catalunya a les fronteres segueix sense que hi hagi hagut incidències. Martí va indicar que les mesures seguiran perquè es farà “exactament el mateix que els nostres veïns; mentre ells tinguin reforç nosaltres en tindrem”, alhora que es manté la coordinació policial amb tots els cossos de seguretat de l’Estat veí. A més, va explicar que amb motiu de la Vuelta s’ha optat també per contractar seguretat privada.

TROBADA AMB MARSOL I MARÍN

El cap de Govern es reunirà dimecres amb les cònsols majors de la capital i d’Escaldes-Engordany, Conxita Marsol i Trini Marín, per analitzar com millorar la seguretat de les zones urbanes més transitades. “M’hi reuniré dins la normalitat per veure com podem fer més segurs els espais per on circula molta gent”, va dir, en el sentit d’identificar quins són els punts que requereixen de més mitjans de protecció. No obstant això, va assenyalar que s’ha de fer “de tal manera que això no condicioni la lliure circulació de les persones” i els desplaçaments a peu. S’ha de fer “amb tranquil·litat i serenor, però també amb anticipació”, va concloure.

SIGNATURA DEL LLIBRE DE CONDOLENCIES A LES VÍCTIMES DE L'ATEMPTAT

Martí va acudir ahir a l’ambaixada d’Espanya per signar el llibre de condolences que s’ha obert amb motiu dels atemptats de Barcelona i Cambrils. El síndic general, Vicenç Mateu; i els ministres Jordi Cinca, Maria Ubach i Jordi Tor­res també van voler solidaritzar-se amb les víctimes dels atacs. Mateu va voler expressar “la germanor del poble andorrà” envers el poble català.

Martí vol més policies i una unitat especial antiterrorista

tracking