reaccions a l'atemptat

Govern es planteja ampliar la seguretat en zones de vianants

Toni Martí afirma que cal obrir una reflexió sobre la necessitat d’incrementar els mitjans de protecció a les àrees urbanes

Govern es planteja ampliar la seguretat en zones de vianantsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern estudia incrementar les mesures de seguretat a les zones urbanes del país per minimitzar el risc cap als ciutadans que es moguin a peu. El líder de l’executiu, Toni Martí, va assegurar que obrir el debat sobre la necessitat de reforçar els mitjans de protecció al centre del país, especialment llocs amb molt trànsit de persones com poden ser l’avinguda Meritxell o Carlemany. Martí va explicar en declaracions als periodistes després del minut de silenci en homenatge a les víctimes dels atemptats de Catalunya que “cal reflexionar si incrementar les mesures de seguretat” perquè “tenim sectors amb molts vianants”. Amb tot, va destacar que “és molt difícil assegurar al 100% la seguretat”, i va deixar clar que caldrà “combinar” el reforç que es cregui necessari “amb la llibertat per circular”. En aquest sentit, va avançar que plantejarà aquesta qüestió als responsables de la policia perquè ho analitzin amb la finalitat d’emprendre les mesures adients.

La cònsol major, Conxita Marsol, va coincidir a obrir una reflexió sobre aquesta qüestió, però va expressar que “no soc favorable a engabiar-nos” ni a actuar en funció de l’actuació dels terroristes. “Si no tenim por no n’hem de tenir mai”, va sentenciar, i va explicar que aposta per treure vehicles de la ciutat. Fent una ciutat més apta per als vianants, va dir, “ja estem donant més seguretat”.

Reunió amb la policia

El cap de Govern va mantenir ahir, després de l’acte, una trobada amb la direcció del cos policial per fer seguiment de la situació a les fronteres del país després dels fets, quan es va decidir “canviar el dispositiu per reforçar la seguretat”. Martí va detallar que no hi ha hagut cap andorrà que s’hagi vist afectat pels atemptats terroristes que hi va haver dijous al país veí, una massacre que va dir que “ens toca més per l’afecte que tenim” a “una ciutat molt estimada, on hi ha molts andorrans que hi viuen, que hi estudien i que hi treballen”.

De la seva banda, l’ambaixador d’Espanya, Manuel Montobbio, va afirmar que per part del govern espanyol “s’han pres totes les mesures necessàries” per garantir la seguretat a les fronteres, també de cara a l’arribada de la Vuelta dilluns. “Andorra és un ter­ritori molt proper a l’escenari dels fets i per tant es manté una atenció especial”, va dir, alhora que va assenyalar que “hi ha una col·laboració molt estreta entre totes les policies”. Després dels atacs islamistes “la seguretat s’està reforçant a tot arreu”, i la policia espanyola “ha adoptat les mesures escaients”. Montobbio va declarar als mitjans, després de l’acte solemne que va aplegar centenars de ciutadans a la plaça Lídia Armengol, que “hem de tenir confiança en l’Estat de dret”, perquè “està en joc la defensa de la societat oberta”.

La concentració, promoguda pel Govern i el Consell General, va reunir representants de totes les institucions de l’Estat. Hi va assistir el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a més de membres de l’executiu, del parlament, del poder judicial, dels comuns, dels partits polítics i dels cossos de seguretat. Sota el lema Tots som Catalunya es va fer lectura d’un text per expressar “la solidaritat del poble andorrà i de totes les seves institucions amb Espanya i, molt particularment, amb el poble català”, i reafirmar “l’amistat d’Andorra amb Espanya i amb Catalunya, amb qui ens uneixen uns vincles molt estrets”. Després del minut de silenci es va interpretar El cant dels ocells.

El síndic general, Vicenç Mateu, va posar de manifest la voluntat de les institucions andor­ranes de posar-se al costat de Catalunya en un “acte de solidaritat, comprensió i fraternitat amb el poble català” i amb totes les víctimes de la massacre. “A Andorra tampoc tenim por”, va proclamar el síndic, que va insistir en la necessitat d’advocar per “la normalitat i la convivència”.

ES MANTÉ EL REFORÇ A LES FRONTERES

El dispositiu policial especial engegat al país després de l’alerta terrorista a Catalunya es manté vigent i seguirà almenys fins després del pas de la Vuelta a Espanya pel Principat. Així ho va explicar el director de la policia, Jordi Moreno, el qual va detallar que s’ha variat la destinació d’alguns agents per situar-los a les zones de més afluència de gent i s’ha intensificat tant la presència com els controls a les fronteres del país. “Hem efectuat desplaçaments d’efectius i l’operatiu l’hem augmentat amb més agents de paisà”, va concretar Moreno. El responsable del cos va destacar que els mossos d’esquadra també han intensificat els controls i que hi ha una bona coordinació.

Govern es planteja ampliar la seguretat en zones de vianants

tracking