Temporada d'estiu

L'entrada de vehicles supera en un 12% la de l'agost passat

Els 437.000 registrats al juliol són un 8,7% més dels que ho van fer el mateix mes del 2016

L'entrada de vehicles supera en un 12% la de l'agost passatFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L’entrada de vehicles per les dues fronteres es va disparar el juliol passat i si les xifres dels primers deu dies d’agost es mantenen, l’actual mes també serà de rècord. Segons va explicar al Diari el cap d’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, al juliol van entrar a Andorra un total de 437.000 vehicles, uns 35.000 més que el mateix més del 2016, xifra que va representar un increment del 8,7%. La pujada va ser més gran a la frontera de la Farga de Moles, ja que hi van entrar 288.000 automòbils, un 12% més que el juliol del 2016, quan ho van fer 257.000. Per la frontera del Baladrà hi van accedir 149.000 vehicles, un 2,8% més que l’any passat, quan van creuar la duana 145.000.

En els primers deu dies d’agost la tendència a l’alça s’ha mantingut. Segons les dades de l’àrea de Mobilitat han entrat a Andorra per les dues fronteres 171.000 automòbils. Es tracta d’un 12,5% més de vehicles que en el mateix període de l’any passat, quan hi van accedir 152.000. Un cop més la frontera que més vehicles ha vist passar és la que separa el ter­ritori català de l’andorrà. Per la Farga de Moles han entrat de l’1 al 10 d’agost 105.000 automòbils, un 16% més que el mateix mes del 2016, quan ho van fer 90.000. L’increment a la frontera del Baladrà ha estat del 6,45%. S’ha passat de 62.000 vehicles a 66.000.

Bonell espera que la tendència a l’alça en l’entrada d’automòbils es mantingui com a mínim fins després del pas per Andorra de la Vuelta a Espanya el 21 i 22 d’agost. “Allargarem la millora en l’entrada de vehicles fins al pas de la cursa ciclista i després es normalitzarà perquè no hi ha més esdeveniments”, va preveure el cap de l’àrea de Mobilitat. Segons va indicar Bonell, “l’increment en l’entrada de vehicles va en paral·lel a l’augment de les pernoctacions aquest estiu”.

Bon pont de la Mare de Déu

La previsió per al pont de la Mare de Déu d’agost és que entrin avui a Andorra entre un 7% i un 8% més de vehicles que l’any passat. Cal recordar que el 15 d’agost va caure el 2016 en dilluns i enguany ho fa en dimarts, allargant un dia més el pont. Mobilitat calcula que dilluns i dimarts entraran entre un 12% i 13% més de vehicles que la vigília de la Mare de Déu i el dia festiu de l’any passat.

Respecte als problemes a les carreteres, des de Mobilitat es preveia que ahir hi hagués trànsit dens amb possibles retencions de sortida per les dues fronteres al llarg de la tarda. Van encertar, ja que hi va haver fins a 1,5 quilòmetres de sortida a Sant Julià de Lòria i fins a dos al Pas de la Casa. Per avui i demà es preveu trànsit dens amb possibles retencions d’entrada al matí i de sortida a la tarda a les dues fronteres.

Un 80% d’ocupació

La Unió Hotelera (UHA) va informar ahir que des d’avui fins a la nit de dilluns a dimarts l’ocupació mitjana serà d’un 80%. A les parròquies altes l’ocupació serà del 83%, a les centrals, del 80%, i a Sant Julià de Lòria, del 65%. La parròquia amb més venda d’habitacions serà Ordino, on les reserves arriben al 88%.

Aquesta ocupació donaria continuïtat a les xifres rècord del 2017, tot i que alguns hotelers no comparteixen els balanços que publica la UHA. És el cas de la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, que, en declaracions al Diari, va assegurar que “l’ocupació al juliol no ha estat de rècord històric perquè no s’ha arribat al 50% de mitjana i abans doblàvem i triplicàvem taules al restaurant i la gent esperava fins a les quatre per entrar a l’habitació perquè no donàvem a l’abast per netejar i això ara no passa”. Canut va destacar que “és veritat que des de fa 3 o 4 anys hi una millora però la majoria dels hotels no perden diners perquè fan polítiques dràstiques per ajustar la despesa, no fan inversions i tenen les plantilles justes”.

Difereix en l’opinió el vocal de la UHA Antoni Azurmendi, que va assegurar que “la temporada va bé, però sempre s’ha de comparar amb la passada que va ser magnífica, i encara ens queda part de l’agost i la meitat del setembre”. Va afegir que l’ocupació a l’agost està sent més lineal i que no es nota una diferència d’increment el cap de setmana. “Esperem que continuï així, però ens agradaria tenir més demanda per tenir preus més elevats”, va dir.

tracking