L'AGIA alerta de la falta de pisos si no s'activa la construcció

El president de l’AGIA manifesta que si no es pot satisfer la demanda “més endavant podríem trobar-nos moments d’inflació”

L'AGIA alerta de la falta de pisos si no s'activa la construccióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és el cas ara mateix, precisa el president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas, però sí que avisa que si l’administració no mou fitxa per flexibilitzar la Llei del sòl hi pot haver mancança d’oferta d’habitatges en un futur i, en conseqüència, una alça dels preus. “Si no podem satisfer la demanda que tenim incipient en un altre moment, més endavant, podríem trobar-nos situacions d’inflació perquè precisament no es pot satisfer aquesta demanda”, va assenyalar Galobardas. L’AGIA es va sumar a la petició, articulada a través de la Confederació Empresarial (CEA), de constructors, promotors i propietaris de béns immobles reclamant al Govern un seguit de modificacions de la legislació vigent. “Tirar endavant un pla parcial és molt llarg, massa, el tema administratiu és molt complex i car, i pensem que hi hauria d’haver més facilitats per part de les autoritats, de les diferents administracions, per reduir i escurçar aquests terminis i que fos més econòmic i fàcil de fer”, va assenyalar.

Etiquetes:

Les peticions entregades a l’executiu passen per l’eliminació econòmica en sòl urbà consolidat o bé que aquesta disminueixi i s’actualitzi el valor dels terrenys, ja que estan taxats amb preus d’abans de la crisi, que es rebaixi al 51% el percentatge d’acord necessari per tirar endavant un pla parcial i que els tràmits s’equiparin als dels plans especials de les administracions, més senzills. El president dels immobiliaris sosté, respecte als projectes, que “potser en alguns moments toca frenar-ho una mica però ara no és el cas, ara necessitem que augmenti una mica”.

Les necessitats

Galobardas assenyala que la demanda és incipient però recorda que ja hi ha falta d’oferta en “alguns productes en concret”, i cita els habitatges d’alt estànding. “De producte de luxe al centre n’hi ha poc, en general al centre hi ha una mancança i caldria construir més en aquesta zona”, exemplifica. També assenyala “productes destinats al lloguer, convindria que se’n fessin més”. En aquest sentit, recorda la problemàtica que es va viure amb els temporers la temporada d’hivern passada. “Per això demanem més facilitats perquè es pugui construir, tirar endavant noves promocions”, insisteix l’empresari, que hi afegeix que “segurament hi ha nous inversors, propietaris, interessats a poder edificar i després llogar els apartaments, però a partir del moment que fan els plans fins que s’executa i es posa al mercat aquest producte passa molt de temps i bona part és per culpa de l’administració. Voldríem que es facilités”.

La crisi va deixar promocions buides, essencialment a les par­ròquies altes, però Galobardas indica que “aquesta bossa que hi havia s’ha desinflat bastant o ja no deu existir”. El lloguer turístic ha estat una de les sortides: “A les parròquies altes ha sortit força cosa cap al lloguer turístic, ha estat bo en aquest sentit perquè s’ha donat sortida a una bossa d’habitatges que en determinat moment era bastant gran.” Però el president dels immobiliaris indica que també s’ha donat lloguer residencial i alhora “s’ha venut molt producte d’aquest estil per utilitzar-lo com a residència turística”, de manera que el parc de pisos buits ha minvat.

El finançament

I a banda de demanar a l’administració modificacions a la Llei del sòl, el sector també sol·licita als bancs més flexibilitat per afavorir el finançament. “Ja veiem que s’està obrint una mica l’aixeta del crèdit, però hauríem d’encoratjar més les entitats perquè el sector immobiliari està en una fase consolidada de recuperació i els hem de demanar que hi creguin perquè està tirant endavant”, va asseverar.

RECLAMACIÓ DE DESNONAMENTS MÉS ÀGILS

Una altra demanda que el Govern té sobre la taula és que s’introdueixin canvis per flexibilitzar la Llei d’arrendaments. El col·lectiu insisteix que caldria donar més llibertat a les parts per negociar contractes de la durada que creguin convenient i no encotillar-los als cinc anys. “Potser en el cas dels locals comercials encara és més clar perquè estem parlant entre empresaris i, per tant, és lògic que hi pugui haver un acord lliure entre les parts.” Va insistir que es beneficiaria les dues bandes: els llogaters, que ara si volen marxar abans del pis han de donar terminis de preavís molt llargs, i els arrendadors que pateixin algun llogater problemàtic. També es reclamen desnonaments més àgils. “Qui abusa no hauria de tenir una legislació tan benèvola”, va remarcar l’empresari, que es va queixar que inclús quan se sap que el llogater que no paga ha deixat el pis i ha marxat del país “el pis roman tancat esperant la finalització d’un procediment administratiu quan és evident que ja no hi ha ningú”.

Tanmateix, va negar que amb contractes més curts s’afavoreixi la puja de preus. “Si hi ha voluntat d’apujar-lo si el propietari no ho pot fer als dos anys ho farà als cinc”, va assenyalar.

tracking