Salut

Salut garanteix que no hi ha ous infectats amb fipronil

L’executiu afirma que la major part de les importacions d’ous provenen d’Espanya i allà no han utilitzat aquest pesticida

Salut garanteix que no hi ha ous infectats amb fipronilEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va explicar que no han hagut de retirar cap partida d’ous contaminats pel pesticida fipronil “perquè a Andorra gairebé la totalitat de les importacions d’aquest producte venen d’Espanya”, van comentar fonts de l’executiu. El país veí ja va declarar, a través de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan), que no s’havien distribuït productes implicats en aquesta crisi alimentària, de manera que des de l’executiu descarten que hagin de prendre mesures similars a les dels països afectats. El Govern també va aclarir que forma part d’un sistema d’alertes “internacional” i que en cap cas “havia saltat cap alarma alimentària”, i va assegurar que la qualitat dels ous que es poden comprar és “l’adequada”. Malgrat que aquí no s’ha detectat cap partida contaminada, sí que en van trobar a França, on van haver de retirar-ne algunes, encara que des de Govern reiteren que l’existència d’aquest producte és pràcticament inexistent al país, ja que el subministrament principal arriba “des d’Espanya”.

Segons les autoritats europees, la contaminació dels productes està per sota dels nivells considerats de risc per a les persones. Malgrat tot, ja han començat a fer investigacions en granges d’aus de Bèlgica i d’Holanda, on es van detectar els primers casos, i estan demanant responsabilitats a les empreses que van emprar el pesticida fipronil, l’agent contaminant, així com una millor política de transparència, ja que entre els dos països han sorgit rivalitats i s’estan responsabilitzant els uns als altres. Des de l’executiu andorrà van assegurar que la transparència en aquest sentit és total i si haguessin tingut algun cas “ho sabríem de seguida”.

Pesticides contra plagues

La crisi dels ous va esclatar fa dos dies després que les autoritats d’alguns països europeus alertessin que alguns productors havien utilitzat el pesticida fipronil per combatre les plagues de polls i de puces en aus de corral. Malgrat que el medicament està catalogat com a “moderadament perillós” per l’Organització Mundial de la Salut, sí que el descarta per a animals que formin part de la cadena alimentària dels humans.

El servei holandès de seguretat alimentària va recomanar a la població que s’abstingués de comprar ous a tot el país, però les partides contaminades amb fipronil s’han detectat a dotze països més, començant per Bèlgica, des d’on presumptament hauria sortit l’agent contaminador. La xarxa d’alerta europea ha constatat que també s’han distribuït aquests productes a Àustria, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, França, el Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Polònia, Romania i Suècia.

L'ALERTA S'AMPLIA ALS POLLASTRES D'HOLANDA

Les autoritats holandeses han començat a analitzar la carn dels pollastres per intentar trobar restes de l’agent contaminant, fipronil, ja que temen que a més dels ous ara pugui estar infectat tot l’animal. Per això els inspectors han anat a visitar les granges de gallines ponedores però també les de pollastres per al consum i afegeixen que, en cas de trobar-lo, recomanaran a la població que s’abstingui de menjar-ne, igual que ja van fer amb els ous. Es calcula que a tot el país hi ha més de 100 milions d’aus i les autoritats han donat dues alternatives als grangers, o bé sacrifiquen les aus o bé les posen a dieta fins que les restes de fipronil quedin eliminades. Les pròpies autoritats neerlandeses calculen que es podrien sacrificar un milió d’aus a tot el país. Mentrestant, alguns països afectats van criticar la política de comunicació de Bèlgica o Holanda. És el cas d’Alemanya, que va carregar durament contra el primer per no haver explicat fa mesos que havia detectat la contaminació.

tracking