Cinegètica

La població d'isards arriba als 800 animals i en dispara les captures

Medi Ambient fixa en 143 els animals que es podran abatre durant la Setmana de caça i en 569 els caçadors que hi podran participar

La població d'isards arriba als 800 animals i en dispara les capturesArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Medi Ambient ha fixat en 143 el nombre d’exemplars que es podran abatre durant la Setmana de caça de l’isard, que se celebrarà del 10 al 17 de setembre, ambdós dies inclosos. Es tracta del nombre més elevat de captures permeses en els darrers sis anys –el 2010 i 2011 no es va autoritzar la celebració d’aquesta activitat cinegètica per les conseqüència que van tenir en la cabana d’isards els efectes del brot de pestivirus–, xifra que evidencia la recuperació de l’espècie en els darrers exercicis.

Medi Ambient, segons els recomptes realitzats els mesos de juny i juliol als vedats de Xixerella, Sorteny i Ransol i al terreny cinegètic comú, considera que l’efectiu total d’isards és actualment de 800 exemplars i és per això que també ha incrementat el nombre de caçadors que podran sol·licitar el permís per participar en la Setmana de caça. Podran arribar fins als 569, segons s’indica a l’informe per a la comissió de seguiment de la caça elaborat pel Govern a final de juliol i al qual ha tingut accés el Diari.

La xifra de caçadors és la més alta dels darrers 6 anys i suposa un augment del 45% des del 2012, quan es va fixar en 392 el nombre de permisos. En paral·lel, la població d’isards ha crescut en un 40% en aquest període de temps, passant dels 568 als 800.

La cabana ha experimentat un espectacular increment si es comparen les xifres del 2016 amb les del 2017. L’estiu de l’any passat se’n van recomptar 626. És a dir, l’augment ha estat del 27,8%. Que la població sembla molt recuperada ho posa en evidència el salt que s’ha fet aquest segle. La xifra més baixa d’exemplars es va registrar el 2005, amb 271 exemplars recomptats. Dotze anys després el nombre d’isards s’ha incrementat en un 195%.

Índex de creixement del 19,8%

Als 800 isards registrats per Medi Ambient cal sumar-hi 159 cabrits, xifra que deixa l’índex de creixement de la població el 2017 en un 19,87%, i el de captura, en un 17,88%, dos punts per sota del límit marcat del 20%.

El Govern obrirà el període hàbil per constituir les colles de caça de l’isard el 21 d’agost i el tancarà el 30. Com és habitual, la formació de les colles ha de ser d’un mínim de quatre caçadors per cadascuna i s’atorgarà la captura d’un isard per cada quatre caçadors. Si un cop formalitzades les colles encara queden captures es farà un sorteig l’1 de setembre.

Només pla de caça a Enclar

L’informe assenyala que dels recomptes realitzats en tres dels vedats de caça es desprèn que no cal proposar cap pla de caça en cap d’ells. Al de Xixerella es van recomptar 85 isards i 24 cabrits; al de Sorteny 62 isards i 19 cabrits, i al de Ransol 65 isards i 16 cabrits. Finalment, per arribar als 800 exemplars s’han de sumar els 588 isards registrats al terreny cinegètic comú. Aquí s’han detectat 100 cabrits.

On sí que s’ha proposat un pla de caça d’isards és al vedat d’Enclar. Concretament s’autoritzarà abatre 20 exemplars, ja que es considera que aquest nombre de captures no repercuteix en la dinàmica de la població. Es calcula que al vedat d’Enclar hi ha un mínim de 232 animals.

CAP DETECCIÓ DE PESTIVIRUS

Les mostres realitzades en 25 isards (16 d’abatuts a Enclar, set durant la Setmana de caça i dos recuperats morts) han donat en tots els casos resultats negatius en melsa per antigen de pestivirus. En 24 de les 25 analítiques en sèrum per anticossos de pestivirus (a un animal no se li va realitzar) els resultats van ser negatius. En ser el nombre analitzat petit i poc significatiu estadísticament, el ministeri de Medi Ambient prefereix no treure conclusions respecte a la prevalença del pestivirus. Només que els animals no n’eren portadors i que mai hi havien estat en contacte.

tracking