policial

Detingut un ultra finlandès al país reclamat per la justícia

Va ser arrestat divendres al domicili on residia i està pendent d’extradició

Detingut un ultra finlandès al país reclamat per la justícia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va detenir divendres un ultra finlandès que vivia al Principat contra el qual pesava una ordre d’arrest internacional per crear una pàgina web de notícies falses de caràcter xenòfob. Així ho va confirmar l’oficina nacional d’investigació de Finlàndia, que va explicar que ara el ministeri de Justícia finès s’ocuparà, a través de la Interpol, de l’extradició d’IIja Janitskin, un home amb un llarg historial per delictes d’odi. La petició de les autoritats finlandeses contra Janitskin va acabar donant resultats divendres al matí, quan es va arrestar l’home en una operació coordinada per l’organització internacional de policia.

Ahir mateix el portal web del detingut, un canal de notícies anomenat MV-lehti, va penjar un article on detallava que el seu editor en cap va ser detingut al domicili d’Andorra on vivia divendres al matí i que va ser pres en custòdia per agents del servei d’ordre a la seva casa. A la tarda la Interpol va comunicar l’arrest a la policia finlandesa, segons va informar el cos.

De casa seva Janitskin va ser traslladat a la Batllia, que en va ordenar l’empresonament fins que en demanin l’extradició. Després de sentir el dictamen, sempre segons MV-lehti, l’home va enviar un missatge a l’equip que gestiona la pàgina web on deia: “Me’n vaig a la presó. Ens veiem!” El mateix portal ultradretà va precisar que Janitskin és buscat amb relació a diversos delictes.

Els tribunals finesos van acordar la tardor passada emetre una ordre d’arrest europeu in abstentia del periodista d’extrema dreta perquè es negava a declarar. L’individu hauria fundat el web xenòfob l’any 2014 des de l’Estat espanyol, on residia.

Llarg historial delictiu

L’home està acusat d’un total de 46 delictes, els més greus dels quals inclouen incitació a l’odi contra grups ètnics, difamació agreujada, blanqueig de diners, amenaces il·legals, infraccions de joc, trencament de la confidencialitat i vulneració de la propietat intel·lectual. Janitskin va ser detingut el 27 d’octubre passat per part de la policia espanyola, que va decidir posar-lo en llibertat sense càrrecs tres dies més tard tot i la incomprensió de les autoritats finlandeses, que en demanaven fins a 13 anys de presó.

tracking