fiscalitat

Un 5% més de declaracions de l'impost de societats

Uns 5.500 obligats tributaris han fet la liquidació de l’impost, un 44% per via telemàtica

Un 5% més de declaracions de l'impost de societatsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 5.500 empreses han liquidat l’impost de societats corresponent a l’exercici del 2016, segons les dades que va avançar al Diari Albert Hinojosa, director del departament de Tributs i Fronteres. Es tracta d’un 5% més de les declaracions presentades l’any passat, un increment que segons l’executiu és conseqüència de la millora del context econòmic, de l’obertura de noves empreses i de la consolidació del marc fiscal. La liquidació de l’impost, segons Hinojosa, s’ha desenvolupat en la més “absoluta normalitat” i el nombre de declaracions presentades està dins de “les previsions”. El director de Tributs i Fronteres va parlar d’un sentiment de “satisfacció” perquè la liquidació de l’impost, establert el 2012, està “normalitzada”.

Hinojosa va destacar el lleuger increment, de cinc punts, de les declaracions de societats presentades de manera telemàtica, que han estat el 44% del total. Les declaracions de l’IGI, que també s’havia de liquidar, en aquest cas de manera parcial, abans del 31 de juliol, s’han presentat en un 60% per internet. “En el cas de l’impost de societats anem incrementant a poc a poc les presentacions telemàtiques”, va dir el director, que va recordar que la liquidació d’aquest impost “és més complicada de presentar per internet que no pas la de l’IGI”.

Quant a la recaptació de l’impost de societats, Hinojosa va dir que “encara és prematur” i que no serà fins a l’octubre que es pugui saber la xifra que ingressaran les arques de l’Estat. Va recordar que es tracta d’un impost que, tenint en compte que es fan pagaments a compte de manera avançada, té “un comportament que un any tens molta recaptació i un altre menys, ja que si la liquidació a compte és elevada, la que es fa l’exercici posterior és inferior”. La previsió del Govern era recaptar uns 37,5 milions d’euros per aquest impost, uns set punts més que l’exercici del 2015.

D’altra banda, Jordi Martí, president de l’Associació de Comptables, va explicar al Diari i a títol personal que més enllà d’alguns problemes puntuals en les declaracions presentades telemàticament, la liquidació tant de l’impost de societats com el parcial de l’IGI s’ha desenvolupat amb normalitat. Sí que va criticar les cues que es van produir dilluns, darrer dia per presentar les declaracions, que va imputar als propis obligats tributaris. “Per què esperem fins a l’últim moment per presentar els comptes”, es va preguntar el president de l’Associació de Comptables, que es va mostrar partidari de liquidar els impostos amb temps i fer-ho de manera telemàtica i no de manera presencial. “Que s’hagin presentat menys d’un 50% de declaracions per internet és un retrocés”, va lamentar, tot i admetre que la presentació telemàtica de l’impost de societat és complicada, per afegir que “treballar de manera manual està obsolet”.

tracking