Tributs embarga prop de 300.000 euros l'any 2016 per impagament d'impostos

El Govern intensifica la lluita contra el frau fiscal amb la retenció forçosa als contribuents que no paguen els deutes tot i ser avisats

Tributs embarga prop de 300.000 euros l'any 2016 per impagament d'impostosXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va embargar l’any passat un total de 281.505,47 euros de contribuents que no van pagar els impostos que els pertocava o que no van fer correctament les seves declaracions. Aquesta xifra la va donar a conèixer ahir el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Es tracta de la primera dada que dona a conèixer el departament des que el 2015 el Govern té capacitat d’autogestionar la recaptació forçosa a través de la Llei de l’ordenament tributari, tot i que no va ser fins al 2016 que es van començar a aplicar els embargaments.

Els que es van fer l’any passat pertanyen a deutes incobrats després d’esgotar-se el període atorgat per abonar les quantitats demanades. L’executiu preveu augmentar la recaptació per embargaments els pròxims anys gràcies al desenvolupament informàtic que s’ha implementat aquest mateix any. Segons Hinojosa, aquest mecanisme permetrà tenir una “comunicació directa” amb els bancs que permetrà “simplificar” i “agilitzar” els procediments d’embargament. “Millorarem molt en aquesta àrea”, va dir.

34 Expedients sancionadors

Amb la finalitat de prevenir i cor­regir el frau fiscal, cada any s’elabora un Pla de control fiscal on s’integren les actuacions de control que duen a terme els òrgans d’inspecció, gestió tributària, duana i recaptació. A més, el departament de Tributs i Fronteres va obrir 34 expedients sancionadors. No tots ells estan directament vinculats a les quantitats embargades, ja que en la majoria de casos els terminis per pagar els deutes encara no han finalitzat. Hinojosa va destacar que una part dels expedients oberts es deuen a un desconeixement de les obligacions tributàries i que en altres casos es produeixen a causa d’una interpretació “molt alegre o excessiva” del que permet la legislació tributària, sobretot pel que fa a les despeses que el contribuent interpreta que pot deduir però que l’administració no acaba autoritzant. El ministre de Finances i Portaveu del Govern, Jordi Cinca, va destacar que l’avaluació publicada per primer cop és “molt incipient” i que la voluntat no és un “afany de control o de voler engreixar al màxim el nombre d’expedients sancionadors”, sinó que l’objectiu és “assentar la idea de complir amb les obligacions fiscals que tenim tots plegats”. L’any passat també es van fer 2.554 requeriments a persones que estaven obligades a presentar l’impost de societats i de les quals el Govern no tenia cap rastre. A més, es van fer fins a 985 controls de moviments de mitjans de pagament després de l’entrada en vigor de la Llei de cooperació penal internacional que obliga a declarar a les fronteres qualsevol quantitat superior a 10.000 euros tant per entrar com per sortir del país.

EL DEPARTAMENT D'AFERS EUROPEUS COORDINARÀ LES RELACIONS AMB BRUSSEL·LES

El consell de ministres va aprovar la reestructuració del ministeri d’Afers Exteriors, que a partir d’ara passarà a tenir tres departaments en comptes de dos com fins ara. Es crea el departament d’Afers Europeus, que coordinarà les relacions amb les institucions europees en un context marcat per les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Aquest canvi va ser proposat per la nova ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach. Fins ara, les competències en Afers Europeus les assumia el departament d’Afers Bilaterals i Consolars, que es continuarà mantenint conjuntament amb el departament d’Afers Multilaterals i Cooperació. El ministeri també comptarà amb una àrea de Cooperació Transfronterera i Afers Bilaterals de Proximitat. També es va fer efectiva la reestructuració del ministeri d’Economia, Competitivitat i Innovació, que inclourà la secretaria d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, la Secretaria d’Estat de Comerç i Competitivitat (que fins ara pertanyia al ministeri de Turisme) el departament de Transports (que fins ara depenia del ministeri d’Ordenament Territorial).

tracking