funció pública

La meitat dels 576 eventuals del Govern no es poden fer fixos

Uns 300 treballadors temporals dels 576 que hi ha a l’administració ocupen places de funcionaris en excedència

La meitat dels 576 eventuals del Govern no es poden fer fixosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La meitat de treballadors en règim d’eventualitat que té actualment l’administració pública ocupa places que no es poden consolidar perquè pertanyen a funcionaris que poden tornar a ocupar el seu lloc de treball. Es tracta d’uns 300 empleats que estan cobrint actualment places que els funcionaris han deixat vacants pel fet d’estar ocupant un càrrec polític o haver demanat una excedència. La ministra de la Funció Pública i la Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, va assegurar que més de la meitat dels treballadors temporals que té actualment l’administració “han de tenir un treball eventual perquè hi ha o hi pot haver un retorn” per part del treballador al qual pertany aquella plaça.

No obstant això, va reconèixer que hi ha una part de les places que sí que es poden ocupar de manera indefinida i en aquest sentit va reconèixer que cal “reduir el nombre d’eventuals que hi ha a l’Administració”. Així, va defensar que el Govern ja duu a terme la convocatòria d’edictes per a la cobertura de places vacants i de nova creació fins al punt que el nombre d’eventuals ha passat de 634 a 576 en un any, del juliol del 2016 al juliol d’enguany. A més, va remarcar que encara hi ha concursos de selecció oberts per cobrir places als ministeris d’Afers Exteriors, Finances, Afers Socials, Justícia i Interior, Funció Pública, Ordenament Territorial i Economia. “Hi ha encara moltes places que han de sortir d’aquí a finals d’any i això farà que es redueixi encara més el nombre d’eventuals”, va afirmar, destacant que “el Govern està esmerçant molts esforços perquè aquest sigui un objectiu real”.

Noves places l’any que ve

Descarrega va assenyalar que l’estratègia d’anar consolidant places continuarà l’any que ve. D’aquesta manera, va avançar que el pressupost de l’any 2018 ja s’està treballant i ja s’ha previst la creació de més places als diferents ministeris. “Seguirem en aquesta línia i continuarem convocant places de vacants que hi pugui haver a l’administració per prejubilació o altres motius”, va apuntar Descarrega.

La titular de Funció Pública va justificar l’aprovació de la mesura a través de la qual els eventuals passaran a cobrar complements salarials assenyalant que “era una qüestió prou important” com per regular-la ara i “una realitat que existia a l’Administració”. Descar­rega va admetre que era una demanda dels departaments que tenen personal no indefinit i va remarcar que “hem preferit avançar la mesura” mentre no s’hagi modificat la llei.

Un fet que va criticar ahir el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que va anunciar que presentaran un pla al setembre “per recuperar el poder adquisitiu que s’ha perdut els últims anys”. “Si anem cap a la recuperació econòmica el que hem de fer és recuperar salaris i condicions”, va dir, alhora que va xifrar en un 30-40% la pèrdua de poder adquisitiu al sector públic i privat els darrers vuit anys.

EL PS DEMANA PER QUÈ NO S'HA REGULAT EL COMPLEMENT DE JUBILACIÓ ALS DUANERS

El conseller general del PS Gerard Alís ha demanat al Govern els motius pels quals no s’ha elaborat el reglament que ha de permetre destinar un percentatge de les sancions imposades per les infraccions al Codi de Duana a la jubilació dels membres del cos. El parlamentari va tramitar ahir una bateria de preguntes que l’executiu haurà de respondre per escrit on denuncia que fa tretze anys que s’hauria d’haver fet aquesta normativa i en aquest sentit pregunta a l’executiu si té previst realitzar-la properament. Segons destaca Alís, “el Codi de Duana estableix que el 20% de l’import de les sancions per infraccions a les disposicions legals en matèria tributària duanera forma part dels drets econòmics de les finances públiques com a incentiu i complement de finançament de la jubilació i de les millores socials dels funcionaris de duana”. El socialdemòcrata posa de manifest que aquest incompliment “ha provocat un important conflicte laboral en el si del cos de duaners, fins i tot amb recursos davant de la justícia”. “Volem saber per què no s’ha fet aquest desplegament reglamentari i sobretot si es farà alguna cosa per posar-hi solució”, va manifestar Alís.

tracking