Els apartaments, contra la Llei d'allotjaments

Denuncien una persecució i lamenten que se’ls acusi de massificar l’oferta d’allotjaments

Els apartaments, contra la Llei d'allotjamentsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) denuncia una persecució contra el sector dels apartaments i considera que l’aprovació de la nova Llei d’allotjaments turístics perjudica els propietaris. El nou text preveu declarar d’ús turístic els edificis residencials de més de 10 habitatges si el 75% de l’immoble ja acull visitants (l’any que ve passarà a ser el 50%). Això provocarà que els blocs de pisos siguin reformats, ja que s’hauran d’habilitar sortides d’emergència, ascensors i una recepció, i els costos els hauran d’assumir els propietaris dels pisos destinats per a ús turístic.

Etiquetes:

“Ens han perseguit. Pensen que estem fent mal al sector hoteler però els clients venen perquè tenen comoditats que en un hotel potser no tenen”, explica Àlex Ruiz, membre de l’Associació d’allojtaments turístics. “Si venen en un grup nombrós potser prefereixen estar com en un pis”, afegeix Ruiz, que assegura que haurà de fer una despesa “important” per complir amb els nous requisits. A més, lamenta que per cada alta d’un allotjament al nou registre de Govern haurà de pagar fins a 100 euros. En el seu cas, per la quantitat de pisos destinats a allotjaments turístics que té en propietat, calcula que haurà de pagar uns 31.000 euros. Ruiz també lamenta que el sector sigui culpat d’haver massificat el turisme. Pel que fa als possibles problemes de convivència entre veïns i turistes, Ruiz creu que els allotjaments turístics garanteixen la seguretat i el descans gràcies a les càmeres de seguretat instal·lades en edificis i que en molts blocs estan estipulades unes normes que prohibeixen fer soroll a partir de les 10 de la nit. Ruiz creu que el fet que s’hagi incrementat un 144% l’oferta d’apartaments turístics els últims set anys és “positiu” perquè la demanda és “real”. “Cada cop l’ocupació va pujant”, assegura Ruiz, que creu que si no hi ha l’oferta suficient “el client que vol un apartament no vindrà a Andorra, sinó que se n’anirà a la Vall d’Aran o a Puigcerdà”. Ruiz, a més, pensa que la nova llei “frenarà” l’adquisició de nous pisos turístics. “Que augmenti l’oferta és positiu per al país, però si ens comencen a treure apartaments potser haurem de deixar de contractar personal”, precisa Ruiz, que creu que al país “hi ha prou oferta per tal que el sector hoteler i dels pisos turístics pugui conviure”.

PREOCUPACIÓ DELS RESIDENTS

L’aprovació de la nova llei també ha posat en alerta els residents dels edificis que hauran de conviure amb la presència de turistes. Laura Vázquez, propietària d’un pis a Ransol, explica que van decidir comprar un pis “per a ús personal i ara estem barrejats amb gent que no coneixem”. “És una manera de fer fora la gent de casa seva”, diu i preveu que hi haurà problemes de convivència, sobretot durant la temporada d’esquí. “Ja et pots imaginar com serà l’hivern”, preveu Vázquez. Al seu edifici, els pisos destinats a turistes van ser moblats a la primavera. “Trobo bé que el Govern vulgui regular amb impostos el sector dels pisos turístics però no s’estableix una protecció per als residents”, lamenta.

tracking