Relacions bilaterals

França reclama més esforços en la lluita contra el contraban

París reconeix que el país ha fet “un salt qualitatiu” per erradicar-lo però demana que es reforci la cooperació

França reclama més esforços en la lluita contra el contrabanXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França demana a Andorra més esforços per lluitar contra el contraban de tabac. Tot i que en els últims mesos la cooperació duanera ha suposat un “salt qualitatiu”, l’ambaixadora francesa al Principat, Jocelyne Caballero, va dir ahir que el govern gal “vol que la cooperació per lluitar contra el contraban de tabac es continuï reforçant”. Caballero va adreçar aquest missatge en el discurs que va oferir a la seu diplomàtica francesa per commemorar la festa nacional del 14 de juliol al país gal davant dels representants polítics.

L’ambaixadora francesa, que fa set mesos que ocupa el càrrec, va manifestar que els objectius de França i d’Andorra són “convergents” en matèria de lluita contra el contraban. Hi va afegir, però, que “és evident que el tabac és molt important per a l’economia andorrana, i com sabeu som molt comprensius en el manteniment de les franquícies comercials”, però alhora va afirmar que la problemàtica suposa “un factor d’inseguretat pública des del costat francès”. El cap de Govern, Toni Martí, va dir, referent als casos de contraban, que “cal estar vigilants”. “Va haver-hi un moment en què hi va haver un aflorament de contraban al Pas de la Casa però entre els dos països ens vam entendre de seguida”, va afirmar Martí, que va destacar que tant la col·laboració policial com duanera “van ser molt efectives”.

MÉS RELACIONS ECONÒMIQUES

Tots dos representants van coincidir alhora a posar en relleu les bones relacions entre tots dos països, malgrat el debat sobre si la presència gal·la al Principat s’ha afeblit els últims anys. “Penso que les relacions entre Andor­ra i França són excel·lents. Poden desenvolupar-se en l’àmbit econòmic però no hem de perdre de vista que aquí tenim una forta presència del sistema d’ensenyament i les inversions que es fan reforcen el diàleg entre Andorra i França”, va dir Caballero, que va confirmar que el consolat gal tancarà el 31 d’agost, tal com estava previst. “Respondrem en funció de les necessitats de la comunitat de manera pragmàtica”, va afirmar l’ambaixadora, que va manifestar que el tancament de l’oficina consular no afectarà els residents gals. “No oblidem que estem a la frontera de França i que els francesos, sigui quin sigui el seu lloc de residència, poden fer els tràmits en qualsevol comuna o en una prefectura. No hi haurà gaires dificultats”, va dir.

Martí va manifestar que les relacions amb França “no poden ser millors” i que una mostra d’això han estat les inversions que s’han fet els últims mesos en matèria d’infraestructures. El cap de Govern hi va afegir que a la trobada de dimarts que ve amb el president francès i Copríncep, Emmanuel Macron, parlaran sobre propostes que es pugin aplicar perquè “la presència de França sigui més important al país” i de l’acord d’associació amb la UE. Martí va manifestar que té la intenció d’explicar al president gal “l’evolució molt respectada d’Andorra en l’àmbit internacional”.

CABALLERO DESTACA LA INVERSIONS EN CARRETERES I ELS ACORDS MEDIAMBIENTALS

Durant el discurs d’ahir, Jocelyne Caballero també va posar en relleu els compromisos adquirits per França amb Andorra els últims mesos. Va destacar la signatura de l’acord transfronterer el 22 de març passat que preveu més inversions per millorar les carreteres N-20, N-22 i N-230 per tal d’oferir un millor accés des de França. A més, Caballero va sub­ratllar la voluntat dels dos estats per complir els acords sobre el clima de París, que preveuen la reducció de les emissions de gas. L’ambaixadora va destacar el compromís del Principat per a la transició energètica i ecològica, i va posar com a exemple les relacions del ministeri de Medi Ambient amb el pol de competitivitat de Derbi. Caballero també va remarcar l’augment d’alumnes universitaris del Principat que decideixen seguir els estudis a França. L’ambaixadora va agrair, en català, la presència de les autoritats a l’acte. Després del discurs, van sonar l’himne de La Marsellesa i l’himne nacional d’Andorra. Durant l’acte d’ahir, Jocelyne Caballero va adreçar unes paraules per recordar les víctimes de l’atemptat terrorista de Niça de l’any passat durant la festa nacional de França.

França reclama més esforços en la lluita contra el contraban

tracking