reportatge

El poder dels petits gestos

Sosté que ho fa pel planeta i n’està convençut. Un activista anglès resident a França ha visitat Andorra com a part d’una llarga ruta en la qual demana una sola cosa als ciutadans: que siguin conscients i facin el gest de recollir una brossa de terra cada dia.

El poder dels petits gestosEDDIE PLATT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eddie Platt és l’escargot anglais (el cargol anglès) per a les més de 14.000 persones que segueixen a les xarxes socials l’original iniciativa amb què reivindica que tothom pot posar el seu granet de sorra per salvar el medi ambient. Aquest estiu farà 8.000 quilòmetres, majoritàriament de ruta per França, però havent passat també per Andorra, i ben aviat per Luxemburg i Bèlgica. El seu lema és ben clar: Una peça d’escombraries al dia, i demana just això als ciutadans amb què es troba al llarg del viatge, “que cadascú reculli diàriament una peça de brutícia del terra, ja sigui de la que es troba tirada al mig del carrer d’una ciutat o en plena natura”.

Platt, nascut a Leeds (Anglaterra), fa sis anys que resideix a Marsella (França). És professor d’idiomes però, sobretot, activista. Fa dos anys va fundar una associació en descobrir l’efecte que tenia a les xarxes la primera fotografia que es va prendre recollint brutícia del terra. “Vaig pensar que si ho convertia en un hàbit, si tothom convertia en un hàbit llençar a les escombraries quelcom que un altre hagués llançat, aconseguiria un canvi”, diu. És un apassionat de la natura, de les muntanyes i també de l’oceà. “Un plàstic que hi tiris hi dura per sempre més, abans no n’era conscient, com molta gent que no ho sap”, explica. Per aquest motiu, tot i que fins ara la seva reivindicació de l’etiqueta #1PieceOfRubbish ja havia superat totes les expectatives, aquest estiu s’ha atrevit a més. Ha començat un viatge durant 90 dies per explicar-ho en persona a tothom qui vulgui escoltar-lo arreu de França i dels països fronterers. I ho documenta, és clar, a través de Facebook, Twitter i Instagram. “Rebo respostes positives d’arreu del món”, comenta amb satisfacció.

D’un lloc a l’altre hi va fent autoestop. Amb aquest mètode, va arribar fa uns dies a la Massana, gràcies a un resident de Tolosa, que té casa al país i que l’hi va acompanyar. “He estat a les muntanyes que envolten la vall i t’hi trobes de tot: cigarrets, bosses, llaunes”, denuncia. “Però no passa només a Andorra”, afegeix, sinó que “és un problema d’abast mundial”, lamenta. D’anècdotes del Principat no n’hi falten: “A Encamp vaig veure el conductor d’un BMW que llançava una bossa per la finestra, és terrible!”, sosté.

Platt és convincent: “He estat tan culpable com la resta. En el passat, he llançat cigarrets i un sol cigarret pot embrutar 500 litres d’aigua.” I fa amics on va. “Paro tothom, vianants, ciclistes, etcètera, la majoria entén que el canvi és possible”, diu.

tracking