Salut

Els metges liberals signen el nou acord amb l'hospital

El conveni significa que els liberals passen a tenir un rol molt similar als assalariats

Els metges liberals signen el nou acord amb l'hospitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els metges liberals van acordar dijous a la nit donar el vistiplau a la proposta de contracte per treballar a l’hospital que els havia tramès Josep Maria Piqué, director del Nostra Senyora de Meritxell i del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). El nou contracte comporta que els metges liberals passin a tenir un estatus molt similar als assalariats de l’hospital. Desenvoluparan “l’activitat mèdica conforme als protocols assistencials aprovats pel SAAS”, seguiran les directrius “que determini el cap de servei”, respectaran els “fluxos de pacients” segons ordeni l’hospital, compliran totes les directives de l’hospital i, entre altres, el metge liberal “es compromet a realitzar la seva activitat dins de l’hospital en les franges horàries que determini el cap de servei [...] tot i procurar compaginar aquestes tasques amb aquella activitat pública que el metge desenvolupa fora de l’hospital”. Aquest últim punt havia estat polèmic perquè inicialment en comptes de dir “es compromet” el text incloïa “s’obliga”. Finalment, els liberals han aconseguit una fórmula intermèdia que, segons fonts properes a l’acord, en realitat no vol dir res perquè sempre serà interpretativa.

L’important és l’esperit del nou text que canvia, segons les mateixes fonts, el rol que fins ara havien tingut els metges liberals, perquè el concepte liberal queda gairebé com a simple títol sense pràcticament efectes pràctics. S’integren dins de l’estructura amb les mateixes obligacions que els assalariats i seguint les instruccions dels responsables de cada àrea o departament. “El metge desenvoluparà la seva activitat mèdica conforme als protocols assistencials aprovats al SAAS i les vies clíniques que es puguin establir, i tot això es farà seguint les directrius en ordre a l’organització del servei públic que determini el cap de servei, així com les direccions mèdica i assistencial.”

Altres fonts del col·lectiu de metges liberals van indicar que es pot considerar que, des del punt de partida inicial, més enllà d’acceptar que el seu rol passa a ser gairebé idèntic que el dels assalariats s’ha produït una victòria i una derrota en la negociació. El triomf és l’eliminació de l’obligació que l’hospital volia imposar de cobrar un 3% dels seus honoraris en concepte d’ús de les instal·lacions de l’hospital. Aquesta opció havia estat majoritàriament rebutjada pels metges, entenent que ells són qui porten els pacients a l’hospital i per tant fan guanyar diners al centre. Per aquest motiu no entenien per què se’ls havia de retenir un 3%.

Derrotes i triomfs

La derrota és que l’hospital s’ha sortit amb la seva d’incloure específicament als contractes que no “garantirà un determinat volum d’activitat”. Una part dels metges liberals creia que cedint les seves prerrogatives actuals s’iguala en obligacions els assalariats i demanaven disposar també de part dels avantatges. Per això volien que part de l’activitat es pogués derivar cap a ells. Un altre dels objectius dels metges era que com que el nou contracte els fa “mantenir actualitzada la seva formació continuada” pogués ser subvencionada pel SAAS, tal com passa en molts casos amb els facultatius assalariats. En aquest sentit, tot i que el redactat obre portes a la interpretació, el text final hi aniria en la línia que pretenien els liberals: “El metge per compte propi tindrà els mateixos drets d’accés a la formació que el SAAS ofereix als metges assalariats.” També tindran dret a poder fer carrera professional dins del SAAS, tot i que “amb el benentès que això no comporta un vincle laboral”.

PENDENT DE SIGNAR AMB LA CASS

Els canvis en les condicions dels metges liberals s’inclouen dins de la reforma que estan desenvolupant el ministeri de Salut, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i la CASS. L’objectiu d’establir més protocols i controls significava que s’havien de modificar les condicions tant dels contractes dels metges liberals amb l’hospital com amb la Seguretat Social. L’acord amb la CASS està suspès des de final de l’any passat, quan la parapública el va denunciar. Des de llavors s’ha anat negociant i s’espera que la signatura arribi aviat.

tracking