Acomiadats els dos implicats en la fugida i la mort de l'os

Camprabassa fa fora el director i el sotsdirector del parc d’animals

Acomiadats els dos implicats en la fugida i la mort de l'osFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc dies després que el Diari revelés que la versió dels implicats en la fugida i abatiment de l’os Torb era un muntatge, Naturlandia ha acomiadat el director i el sotsdirector del parc d’animals. El consell d’administració de Naturlandia va prendre ahir la decisió després que la versió que havien ofert els dos treballadors “no coincideix amb els informes tècnics”. El muntatge ha generat una “pèrdua de confiança en constatar que el relat inicial dels fets que es van explicar difereix totalment de les conclusions que es deriven de les investigacions posteriors”. Camprabassa té clar que els dos han mentit perquè l’os es va escapar perquè algú es va deixar una porta oberta i posteriorment hi va haver precipitació a l’hora d’abatre’l. Al director “se li va escapar l’os” i el sotsdirector “no va seguir bé els protocols i es va precipitar a l’hora d’actuar amb les conseqüències que tots coneixem: la mort de l’animal i el qüestionament de la seguretat del parc”.

Etiquetes:

El relat inventat explicava que el plantígrad havia fugit per un forat que havia fet al tancat i que es dirigia cap a un dels guardes i un altre el va haver d’abatre per aturar el risc. El muntatge no tan sols se’l va creure el comú, que el va donar com a explicació oficial, sinó que els tècnics de Govern que van analitzar l’escenari el van avalar. Fins i tot van establir una sèrie de recomanacions de millores de seguretat per evitar que hi tornés a haver un problema amb la tanca i la descàrrega elèctrica. Els informes tècnics privats d’empreses d’enginyeria contractades per Naturlandia eren contradictoris amb els de Govern. Establien que no hi havia cap problema de seguretat ni a la tanca ni al sistema de cables de descàrrega elèctrica de 7.500 volts. La conclusió és que era impossible que l’os hagués fugit per un suposat forat gratant a terra.

La publicació de la notícia del Diari respecte que la fugida es devia a una porta oberta va provocar una reacció al comú lauredià. Un cop constatat que la versió de la porta oberta era la certa “les conclusions són clares i no deixen marge als dubtes”. Naturlandia informa que “ha analitzat detingudament les conclusions dels informes” i s’ha pres la decisió “des de la prudència i la responsabilitat que s’ha adoptat durant les darreres setmanes”.

La versió inicial tenia molts punts foscos. L’os no podia evitar tocar el cable de descàrrega i els informes demostraven que no havia tingut lloc cap avaria ni tall de corrent. La necròpsia demostra que no hi va haver descàrrega. I en la història dels guardes arribant en cotxe amb un rifle particular i no tenint més opcions que disparar contra l’os només arribar hi havia tot un seguit de fets que no concordaven amb la lògica ni amb els indicis que es van trobar a l’escenari.

L’afer encara no està tancat perquè la policia està elaborant l’informe que ha de determinar si hi ha indicis delictius. Els banders va apuntar en la recerca que existien dubtes respecte a la legalitat de les actuacions que va fer el sotsdirector del parc d’animals a l’hora d’abatre Torb.

Calendari del muntatge

14 de juny

1 Primera història sobre la fugida i l’abatiment

Naturlandia comunica que un guarda ha abatut un os que havia fugit del tancat per un túnel sota la tanca. Com que l’animal anava cap a un guarda i hi havia risc un altre guarda li va disparar dos trets. El cònsol major ho explica.

15 i 16 de juny

2 Primer canvi del relat amb els guardes pujant

La versió inicial no aguanta ni 24 hores. El Diari publica que en realitat el cap del parc truca a dos guardes que van pujar en cotxe i que es troben l’os quan surten del vehicle al parc. L’endemà el Diari revela que l’arma era la del guarda.

19 i 24 de juny

3 Informe de govern que avala la versió falsa

Sílvia Calvó presenta el dia 19 un informe dels tècnics de Govern on avala que l’os s’ha escapat en haver desgastat el formigó situat sota el pal elèctric. Tanca Naturlandia fins que es facin obres de reforma. Dissabte 24 el parc reobre.

2 de juliol

4 El diari revela que la història és un muntatge

El Diari fa públic que els informes de les enginyeres i les opinions dels experts coincideixen que la versió explicada és virtualment impossible. L’os va fugir perquè algú es va deixar una porta oberta i els implicats han ordit una mentida.

7 de juliol

5 Naturlandia acomiada els dos grans implicats

Camprabassa fa públic que acomiada el director i el sotsdirector del parc d’animals perquè ha constatat que les versions que van donar són falses. L’afer queda ara pendent de l’informe policial sobre si hi ha indicis penals.

tracking