nou front al 'cas bpa'

Tres testimonis contra Miquel, per la informació dels Pujol

Higini Cierco, a la declaració de l’any passat, i els excomissaris Marcelino Martín Blas i José Villarejo han coincidit que Joan Pau Miquel va entregar les dades dels Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Higini Cierco va canviar de versió dels fets de l’entrega de les dades dels Pujol a la policia patriòtica espanyola en l’escrit que va entregar dimarts passat a la Batllia respecte a la versió que havia donat davant la batlle Canòlic Mingorance el 18 d’agost de l’any passat, segons van explicar fonts properes al cas. La nova versió de Cierco està en la mateixa línia del que va explicar també dimarts Joan Pau Miquel, que va negar haver estat qui va entregar la informació dels comptes bancaris dels Pujol. Els dos van coincidir que Miquel en els més de tres anys que han passat des de la suposada entrega mai li hauria explicat la veritat a Cierco i que fins fa unes setmanes no li va revelar què va passar realment.

Les manifestacions de l’expropietari de BPA són totalment contradictòries amb la declaració de l’any passat. L’agost del 2016 Higini Cierco va afirmar que “abans d’arribar la FinCEN nosaltres ja havíem entregat la informació. El Joan Pau té por de denunciar [que ha entregat les dades per les coaccions de la policia patriòtica] bàsicament perquè no se l’acusi de revelació de secret bancari”. En aquella declaració Cierco va explicar cronològicament les suposades coaccions que havia rebut el banc per part de la policia patriòtica espanyola, fins arribar a l’entrega de les dades dels Pujol per part de Joan Pau Miquel a l’hotel Villamagna de Madrid el 6 de juny del 2014. Cierco va acabar tota l’explicació de l’any passat dirigint-se a la batlle, dient que “també li puc dir que Joan Pau Miquel està a la seva disposició per ratificar o ampliar” la història de les coaccions i l’entrega de les dades.

El receptor de la famosa captura de pantalla després publicada per El Mundo va ser el llavors cap d’assumptes interns de la policia espanyola, Marcelino Martín Blas. L’excomissari ha confirmat que va ser Miquel qui li va donar les dades dels Pujol. Concretament, quan se li pregunta amb referència als rumors que s’havien fet córrer respecte que els Pujol tenien 1.800 milions d’euros a Andorra. Martín Blas conclou que aquesta afirmació és un “deliri” perquè “Joan Pau Miquel només em va ensenyar un paperet informal amb una quantitat sense gran rellevància!, de menys de dos milions d’euros, crec recordar”. Aquest paperet, que en realitat sumant tots els fills de l’expresident i la seva dona sumava 3,4 milions, és el que El Mundo va publicar i que va provocar la confessió de Jordi Pujol respecte a l’herència del seu pare.

Hi ha una tercera font implicada que també va confirmar que va ser Joan Pau Miquel qui va entregar les dades dels Pujol. És l’excomissari José Villarejo, que manté una guerra absoluta amb Martín Blas i que s’ha posicionat públicament a favor dels Cierco en l’afer de les coaccions, fins haver-se compromès a fer de testimoni a la querella dels germans contra Martín Blas. Villarejo va afirmar que Joan Pau Miquel no tan sols hauria entregat la informació, sinó que hauria cobrat 500.000 euros dels fons reservats espanyols per fer-ho.

TRASPÀS DE 35 MILIONS DE BPA A VALL BANC

El consell d’administració de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va aprovar el 26 de juny un nou traspàs de clients, concretament d’actius i de passius, de Banca Privada d’Andor­ra (BPA) cap a Vall Banc. El nou traspàs, per un valor de 35 milions d’euros, afecta 84 clients dels quals s’ha aixecat la sospita que els seus diners provinguessin d’activitats il·lícites i inclou 352 comptes. És el cinquè traspàs de clients de BPA a VallBanc.

D’altra banda, la Batllia ha admés a tràmit set demandes de particulars i empreses contra l’anterior traspàs de clients i dos de la cooperativa Raiffessen contra anteriors decrets.

RAMON CIERCO VA SABER DE LES PRESSIONS PEL GERMÀ

L’accionista majoritari de BPA Ramon Cierco, després que el seu germà Higini ho fes dimarts, va declarar ahir a la Batllia com a inculpat arran de la querella per revelació de secret bancari presentada per la família Pujol. Cierco va presentar una declaració escrita en la qual el banquer, segons les fonts consultades, hauria assenyalat que es va assabentar de les suposades pressions de la policia patriòtica espanyola a BPA perquè entreguessin les dades dels Pujol pel seu germà, un cop intervinguda l’entitat bancària després de la nota de la FinCEN.

Qui també va declarar ahir, en aquest cas com a testimoni, va ser l’exsecretària del consell d’administració de BPA Rosa Castellón, que va confirmar que va rebre una trucada de l’agregat d’Interior de l’ambaixada espanyola, Bonifacio Diaz, arribada a través d’un home que li va passar el telèfon a la directiva en un bar d’Illa Carlemany. Una trucada en la qual se li hauria convidat a dir-li a l’ex-conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel que acceptés el que li proposessin per telèfon si no volia que el banc morís.

Avui serà el torn de declarar com a testimoni davant la batlle Alexandra Terés del comissari espanyol José Manuel Villarejo sobre el contingut de quatre notes redactades per ell, en què acusava l’excap de la unitat d’assumptes interns de la policia nacional Marcelino Martín Blas de pressions a BPA.

Tres testimonis contra Miquel, per la informació dels Pujol

tracking