'Cas BPA'

Miquel desmenteix Cierco i diu que no va donar dades dels Pujol

Higini Cierco havia declarat que l’ex-conseller delegat va donar la informació a la policia espanyola per les coaccions a BPA

Miquel desmenteix Cierco i diu que no va donar dades dels PujolXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Pau Miquel va sorprendre ahir desmuntant tota la teoria que els germans Cierco fa un any que defensen per explicar la intervenció de BPA. L’ex-conseller delegat, segons fonts properes al cas, va desmentir Higini Cierco, que l’agost del 2016 va explicar tota una història de pressions de la policia patriòtica espanyola a BPA perquè entreguessin les dades dels Pujol. Cierco va explicar davant la batlle que l’afer va quedar en mans de Joan Pau Miquel, que va entregar les dades dels Pujol a l’excap d’assumptes interns de la policia espanyola el 6 de juny del 2014. Miquel va desmentir-ho tot, negant que ell fos qui va entregar les dades.

Diverses fonts al voltant del cas van indicar que la contradicció podria estar vinculada a un consell del seu advocat perquè acceptar que ell havia donat les dades dels Pujol significaria una confessió d’un delicte de revelació de secrets, pel qual està inculpat i que era el motiu de la declaració, que preveu pena de presó. La teoria dels Cierco defensava que després de l’entrega de la informació, publicada posteriorment per El Mundo i que va originar la confessió de l’expresident Pujol sobre l’herència de l’avi Florenci, la policia patriòtica va considerar que la xifra que tenien els Pujol era molt baixa i va convèncer els Estats Units per intervenir BPA. Miquel va destruir les bases de tot l’argumentari dels Cierco en una declaració que va durar dues hores. A posteriori li corresponia el torn a Higini Cierco, que també està inculpat per la revelació de secrets, però es va negar a declarar o a acceptar preguntes i només va entregar un escrit.

Els desmentiments de Miquel a Cierco no van acabar aquí, perquè va reconèixer que a la trobada de l’hotel Villamagna del 6 de juny Higini Cierco també era a l’hotel. Les mateixes fonts van indicar que la presència de Miquel, Cierco i el comissari Martín Blas a l’hotel Villamagna de Madrid el dia que es va fer la suposada entrega és difícil de negar. La policia patriòtica va fer un seguiment amb cinc agents de la trobada entre Martín Blas i Miquel. L’informe policial manifesta literalment que “després de la conversa, Martín Blas se’n va anar amb la informació, mentre Miquel va continuar a l’hotel, a la vista dels agents”. I minuts després Cierco va anar a la terrassa i es va reunir amb Miquel, “tots dos van xerrar i van revisar conjuntament els documents que Miquel va extreure de la seva maleta. Els funcionaris policials van monitoritzar els moviments dels banquers, van fotografiar-los i fins i tot van deixar constància del que tots dos havien consumit a la terrassa”. Les fotografies dels dos banquers junts a la terrassa es van fer públiques. Cierco també va declarar a la batlle que s’havia assabentat de l’entrega de dades “per la premsa”.

MIQUEL ARRIBA D'HORA I A CIERCO LI RETARDEN LA CITA

L’ex-conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel estava citat ahir a dos quarts de deu del matí i va ser més que puntual. Va entrar a les dependències de la Batllia vint minuts abans de l’hora establerta. El seu advocat va arribar més just de temps, així com la resta dels lletrats afectats, el de la part querellant (la família Pujol) i els dels dos encausats restants. Miquel, en llibertat des de fa unes setmanes –estava en règim d’arrest domiciliari–, va estar declarant gairebé dues hores davant la batlle Alexandra Terés.

No va haver de ser tan puntual un dels dos accionistes majoritaris de BPA, Higini Cierco, cridat a declarar ahir per la mateixa causa. L’hora prevista per comparèixer a la seu de la Justícia era a dos quarts de dotze del matí, però vist que la declaració de Miquel s’allargava més del previst va ser posat en alerta per no haver d’esperar-se en va a la Batllia. Finalment, cap al migdia va arribar acompa­nyat de l’advocada. En aquest cas, vist que es va limitar a presentar una declaració escrita, va estar poc més d’un quart d’hora a les dependències judicials.

Tant l’ex-conseller delegat de BPA com l’accionista majoritari de l’entitat van preferir no fer declaracions a la premsa, així com els seus representants legals i els de la resta de les parts.

Les cites per declarar en el marc de la querella de la família Pujol per la revelació de secret bancari continuen avui. Ho han de fer l’exsecretària del consell d’administració de BPA Rosa Castellón i l’accionista majoritari Ramon Cierco.

Miquel desmenteix Cierco i diu que no va donar dades dels Pujol

Miquel desmenteix Cierco i diu que no va donar dades dels Pujol

tracking