Parapúbliques

FEDA es prepara per assumir un encariment important del preu de l'energia

Albert Moles alerta que el cost de compra a França i Espanya pot augmentar entre el 10% i el 30% els pròxims anys

FEDA es prepara per assumir un encariment important del preu de l'energiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) augura que els pròxims anys es produirà un increment important del preu de l’energia que es compra als països veïns com Espanya, i per això treballa en un pla de futur perquè les finances de la societat puguin assumir l’encariment. El director general subratlla que tenen “recursos i un balanç positiu, tenim excedents, una mica d’endeutament, però més tresoreria, i tots els projectes porten FEDA a demanar com a màxim un endeutament del 10% al 15% dels actius per afrontar-los, que és molt poc, i estem parlant de tres a cinc anys vista”. I hi afegeix que aquests números serveixen “com a stress test” per afrontar les variacions del mercat. “El que estem preveient és que en el període de 10 anys d’inversió en algun moment l’empresa tingui la capacitat d’absorbir un augment important del cost de compra de l’energia a França i Espanya del 10%, 15%, 30%, o potser més, perquè al final és un mercat”, exposa Albert Moles a la ràdio del Diari.

El director general de l’elèctrica recorda que aquest hivern la parapública “ha comprat més car que d’altres anys i ha venut igual perquè és una suma de tot”, i puntualitza que davant aquests moviments del mercat i per conèixer la capacitat de finançament i endeutament, “no només posem les inversions, sinó que posem aquesta previsió d’augment perquè és un risc que hi ha amb l’energia”. I assegura que a partir d’aquests nivells d’endeutament que inclouen aquestes hipòtesis de pujades de preus “si l’energia puja menys FEDA anirà molt més tranquil·la i si puja més segurament tindrem més problemes i aquí, com més pugi l’energia més sentit té la producció local”.

EVITAR EFECTES PER A L’USUARI

Moles defensa la necessitat de treballar en l’estalvi en el consum i en projectes com les minihidràuliques, l’energia solar que es pugui fer i en la cogeneració, com en el cas de Soldeu, que aporten molt valor a Andorra perquè ho fan empreses nacionals, “i que a més és una palanca perquè com més car comprem l’energia més valor té aquesta central”. Recalca el responsable de l’energètica que s’ha de trobar l’equilibri “perquè es tracta d’una gestió de risc i és important el que FEDA ha de fer de cara al futur, perquè no arribem als extrems d’altres països de preus molt cars”.

La previsió de la societat és que els augments en la tarifa dels usuaris siguin “de 3 a 5 anys més o menys d’un 2% depenent de l’IPC, i sempre que no hi hagi cap daltabaix als mercats, i els projectes ens ajudaran a apalancar-ho tot”, apunta Moles. I recorda que aquest hivern FEDA ha comprat “globalment un 10% més car”, com a resultat del mix de preus entre l’energia adquirida al mercat diari i la que està comprada a futur. Operacions a preus estables que no sempre es poden fer “perquè de vegades a futur és molt car i has d’anar al diari per força i és un risc que tens, normalment quan puja el preu diari s’acaba apujant el de futur”, explica el director de FEDA.

A més de la gestió del cost de compra, Albert Moles incideix que no es pot oblidar la de la capacitat de la xarxa per importar electricitat. Puntualitza que ara “diem que estem tranquils” amb la línia de França i que se’n farà una de nova amb Espanya, però en el cas que la construcció torni a consumir energia com abans, “amb un creixement del 5% per any, que és el que hi ha hagut des dels anys setanta fins al 2010, aquesta inversió dura 15 anys”. I alerta que la conseqüència d’aquest consum “seria haver de fer una nova línia Tolosa-Andorra i ja no dic el preu, que seria un altre, falta que es pugui fer perquè no és evident que la gent vulgui línies per alimentar Andorra”.

CANVI DE MODEL PER CRÉIXER

Moles insisteix en la importància de la producció pròpia per reduir la dependència de l’exterior i la necessitat d’implementar accions “per anticipar-se a tot això, perquè copiar el model del que hi ha deu i deu i deu anys, és a dir, deu anys segur que funciona, no sé a quin preu, però en vint segur que hi ha un problema econòmic i un altre també”. I recorda que fer una nova central necessita de dos a vuit anys i s’ha de tenir en compte si el creixement del consum és del 5% en deu anys, “perquè el preu és diferent i tot és diferent”, i confia acabar de planificar amb Espanya el reforç de la línia per començar a treballar el 2019-2020. Alhora que reflexiona que “el camí no pot ser en deu anys tornar a multiplicar aquesta capacitat perquè els veïns de problemes energètics en tenen molts, de rendibilitat, de mercat i de preus, i cal un canvi de paradigma”.

CAPITAL PRIVAT PER A PROJECTES DE TECNOLOGIA I INNOVACIÓ

La nova llei de FEDA permet treballar amb finançament privat però de moment no s’ha concretat. “Hem d’acabar d’estructurar les filials i tots els projectes”, indica Moles, i apunta iniciatives “de tecnologia, d’innovació, inclús amb les bateries per a cotxes elèctrics que es poden utilitzar per fer estoc i restituir energia de tant en tant”. Destaca que són projectes que “té sentit fer-los de manera diferent” i no tan sols comprar i vendre o comprar i instal·lar, sinó compartir el projecte de plataforma de càrrega de vehicles. El director general assenyala que “amb bons partners i plataformes potser es poden donar a altres llocs del món o aprofitar a Andorra per apalancar certs projectes però encara falta una mica de temps”.

tracking