Abatiment a Naturlandia

Dubtes sobre la versió de la fuga de l'os abatut del tancat

Els informes de les enginyeres i l’opinió de gent del comú i del parc coincideixen que els indicis apunten que algú es va deixar una porta oberta

Dubtes sobre la versió de la fuga de l'os abatut del tancatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els informes d’enginyeria sobre les mesures de seguretat al tancat per als ossos deixaven molt clar que no hi havia mancances greus. Tampoc no es va registrar cap pana elèctrica el matí de la fugida de Torb. Els senyals d’escarbar al terra, segons diverses fonts properes al cas, indiquen dues coses: sembla impossible que un animal de la grandària d’un plantígrad pogués sortir per sota i, el més important, en cas que ho hagués fet no hi ha cap explicació creïble respecte que no rebés una descàrrega de 7.500 volts. La policia encara no ha començat els interrogatoris i no s’han conegut dades importants, com ara la necròpsia de l’animal, que ha de mostrar si va rebre o no la descàrrega elèctrica. Una part del comú i dels empleats del parc, segons les mateixes fonts, considera que el sentit comú apunta cap a una teoria més simple: algú es va deixar una porta sense tancar.

La fugida subterrània topa amb el fet que del conjunt de cables de descàrrega elèctrica que hi ha per dissuadir els ossos que vagin contra la tanca es troba a uns set centímetres del terra. Escarbant per passar per sota fa gairebé impossible que l’os l’hagués pogut evitar. Per fer-ho hauria d’haver construït una espècie de túnel com faria un humà, des de més distància, i que passés sota terra a l’altura dels cables de descàrrega. Els partidaris de la teoria de la porta oberta creuen que la por a una sanció de qui va tenir el descuit, especialment per tot allò que va derivar després amb l’abatiment de l’animal, va portar a decantar-se per la fugida soterrada de Torb.

Parc segur

Les enginyeres que van fer els informes després de l’incident diferien dels del Govern respecte als suposats problemes a la seguretat. L’informe del departament de Medi Ambient concloïa que els ossos van desgastar el formigó que sosté els pals de suport de la barrera elèctrica i tenen dubtes que la tanca funcionés correctament. La manca de manteniment va fer que la primera barrera elèctrica, segons l’informe, no fos efectiva. Es va instar a cobrir amb formigó la part inferior de la tanca i un certificat del funcionament del sistema de barreres elèctriques i de les alarmes de seguretat. I un informe de resistència de les tanques.

Els informes d’enginyeria mostraven que no hi va haver cap mal funcionament de les barreres elèctriques. Les mesures que s’han aplicat, i que han permès reobrir el parc, han estat posar formigó a la zona on havia escarbat l’os i establir un sistema perquè cadascuna de les dues reixes electrificades que hi ha al voltant rebin l’energia d’una línia independent de l’altra per evitar que en cas d’una avaria les dues quedin inhabilitades. Les mesures són més d’afegir elements de seguretat que no pas de corregir coses que no funcionessin, perquè les enginyeres deixaven clar, segons aquestes fonts, que les bar­reres elèctriques funcionaven i les alarmes també, al mateix temps que es va certificar que no s’havia produït una avaria o apagada general de corrent que les inhabilités en el moment que l’os les hauria d’haver tocat. Els retocs van ser ràpids i van permetre que el parc reobrís uns dies després.

Els partidaris de la versió de la porta oberta s’han trobat, però, amb la negativa rotunda dels implicats a canviar la versió inicialment donada. Mantenen que no hi havia cap tanca o porta oberta i que l’os es va escapar fent un túnel. El comú lauredià, segons fonts properes a la corporació, ha de decidir aquesta setmana si pren o no mesures, independentment de l’enquesta policial, per l’incident.

EL RIFLE ESTAVA A CASA O AL COTXE?

Un dels dubtes que tenen els investigadors de l’afer de l’abatiment de l’os, segons fonts properes al cos, és si el guarda que va disparar contra Torb ja portava el rifle al cotxe o el tenia a casa. Tot i que encara no s’han pres les declaracions als implicats, fonts de Naturlandia van indicar que l’explicació del guarda va en la línia d’assegurar que el rifle no estava al cotxe. El fet té una incidència relativa, però, segons les fonts policials consultades, posaria més dubtes a la versió que manté respecte que disparar contra Torb era l’única alternativa.

tracking