reportatge

Fer l'andorrà a la televisió

L’humorista Quim Masferrer va quedar impressionat amb les lliçons de diplomàcia dels andorrans a un programa on no va sortir ni la Massana ni Escaldes.

Fer l'andorrà a la televisióTV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una agent de policia dolça i encantadora, una iaia geniüda que no te’n deixa passar ni una o un veí de Sant Julià arribat del Marroc fa 14 anys que deixa bocabadat tot­hom pel seu vitalisme i el seu bon català. És part del paisatge humà que es pot veure al darrer programa que Televisió de Catalunya ha dedicat a Andorra. El Foraster, el popular xou televisiu on l’humorista gironí Quim Masferrer es dedica a descobrir territoris i gent. El de dimecres a la nit va ser un foraster excepcional. Ni Andorra és un poble de Catalunya ni té menys d’un miler d’habitants, dues de les condicions sine qua non de l’espai. Va ser, doncs, una edició especial del programa com d’altres se n’han fet, tot i que en aquest cas ni el mateix Masferrer sap d’on va sortir la idea...

Fos com fos, per un dia el Principat no va fer acte de presència a les llars catalanes per res relacionat amb cap escàndol bancari ni cap il·lustre família d’expresident. Sinó per descobrir el que l’actor bateja com “l’altra Andorra”, la de l’Hicham, que va canviar el clima càlid del nord d’Àfrica per les fredes valls d’Andorra, o la de la Rosario, la pagesa jubilada que havia fet contraban en època de joventut (i va aixecar aplaudiments en dir-ho ). De la seva boca van sortir les millors frases (“quan necessites per menjar no et fa por res” o “ens guanyàvem la vida com podívem i no com volívem”). De l’única representant política entrevistada, la subsíndica, en va sortir la millor lliçó de “fer l’andorrà”, és a dir, ser diplomàtic i saber quedar bé. I és clar, qui també havia de sortir és mossèn Ramon, el capellà que creu que Déu és humor i s’espanta amb els renecs aliens.

Això sí, malgrat que l’equip del programa va recórrer totes les par­ròquies i va parlar amb gent d’arreu, el cert és que la Massana i Escaldes-Engordany es van quedar sense el seu minut de glòria. És el que té fer un programa de tot un Estat amb el mateix temps que el d’un poble de 900 habitants. Masferrer reconeix que això és el que li sap més greu de l’aventura andorrana i deixa caure que hi ha material per fer dues o tres edicions més... I és que la par­ròquia que es va endur la palma va ser sense cap mena de dubte Sant Julià: l’Hicham, la Rosario... i fins i tot Naturlandia, tot i que per desgràcia el programa es va gravar abans de l’afer de l’os... Un afer que l’humorista confessa que li hauria agradat recollir. No va sortir, però, l’altre afer, el d’Aigües Arinsal, ni tampoc res relacionat amb els bancs que no són de seure, però d’això “ja us en faran un 30 minuts”.

tracking