La batlle inculpa 13 ex-alts càrrecs de BPA per Odebrecht

La batlle Mingorance inculpa els ex-alts càrrecs del banc per un presumpte delicte de blanqueig de diners dels suborns de la constructora brasilera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La batlle Canòlic Mingorance ha encausat tretze empleats de l’antiga Banca Privada d’Andorra per un presumpte delicte de blanqueig de diners que provindrien dels suborns que la constructora brasilera Odebrecht tenia organitzada per aconseguir contractes d’obres públiques milionàries a l’Amèrica llatina. Joan Pau Miquel, Santiago de Rosselló, Luis Pablo Laplana, Isabel Sarmiento, Jaume Pàmies, Javier Díaz, Francesc Xavier Pérez, Xavier Campos, Dolors Alaminos, Joan Cejudo, Cristina Lozano, Mercedes Araujo i Andrés Sanguinetti “estarien vinculats de manera directa o indirecta amb la trama de suborns provinents de la constructora Odebrecht”, segons consta en la providència de la batlle del 28 d’abril passat. En la mateixa hi figuren setze persones més inculpades pel motiu, que s’amplia a dinou en una nova providència de mitjans de maig.

Rodrigo Duran, exadvocat de la constructora i testimoni protegit per la justícia espanyola, figura entre els inculpats, al costat del testaferro Marcelo Endara i l’exministre d’Electricitat d’Equador Alecksey Mosquera. Tots tres estan relacionats en una operació de suborn. La batlle Mingorance i el fiscal Alfons Alberca van prendre declaració el 15 de juny, per espai d’una hora i mitja, a Duran, que va ratificar tot el que havia declarat a la justícia espanyola sobre la implicació de BPA en tot l’afer. Segons l’advocat, Banca Privada d’Andorra estava al mig de tot l’entramat de suborns que es pagaven a tots els països a través de comptes oberts a l’entitat esmentada. La trama ordida per la constructora consistia a fer que els implicats creessin societats perquè es fessin els pagaments entre ells a través de testaferros. Per la seva part, el banc cobrava les seves comissions corresponents de cada una de les operacions a través de la pròpia empresa BPA Serveis, des d’on feia pagaments als empleats, segons va declarar l’advocat.

‘Operació Pernambuco’

La causa oberta per la Batllia per un presumpte delicte de blanqueig de diners contra Marcelo Odebrecht es coneix a Andorra com a operació Pernambuco, i comença a instruir-se arran de l’anàlisi dels comptes i d’operacions sospitoses realitzades a través de BPA i vinculades, de manera directa, a la trama de corrupció que l’empresa constructora brasilera Odebrecht tenia institucionalitzada a tot el continent.

El nombre de persones inculpades ha anat augmentant a mesura que avança la investigació, i a hores d’ara superen la trentena. En conseqüència, la batlle Mingorance ha demanat les comissions rogatòries corresponents als països on hi ha persones implicades. De la mateixa manera, s’està investigant una seixantena d’empreses que suposadament estarien implicades en el blanqueig de diners dels pagaments que feia el grup Odebrecht per mitjà de BPA. La causa recull que BPA Serveis com a filial de BPA “intervé activament en nombroses operatives constituint societats interposades en jurisdiccions off-shore amb la finalitat d’ocultar el veritable beneficiari”. Les sospites de la batlle, que ja va fer explícites l’any passat, es van veure refermades per les declaracions de l’advocat Rodrigo Duran, que també va incidir en l’entramat de comptes que possibilitaven el blanqueig de capitals.

La vinculació amb l’anomenada caixa B de BPA és, en aquests moments, la darrera variable que envolta l’operació Pernambuco. Uns dels implicats en l’afer, segons la declaració de l’antic advocat de la constructora, és l’exempleat de BPA a Uruguai Andrés Sanguinetti, que surt a la llista dels pagaments que es van fer a través de la societat panamenya Landstreet. Va rebre 313.017,13 euros. La Batllia sospita que Landstreet servia per recompensar alguns empleats.

tracking