GOVERN

El Govern redueix les multes per contraban

Cinca afirma que les sancions actuals tenen “efecte nul” perquè no es poden arribar a cobrar

El Govern redueix les multes per contrabanFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les multes per contraban de tabac passaran dels 150.000 euros (que poden arribar a 300.000) als 6.000 –o el doble del valor de la mercaderia amb un mínim de 6.000 euros– per a les infraccions molt greus, amb la modificació de la Llei de control de les mercaderies sensibles que va aprovar ahir el Govern i que entrarà a tràmit parlamentari properament. Pel que fa a les greus, la multa passarà dels 30.000 (que poden pujar als 150.000) als 3.000 i les lleus dels 3.000 (de fins a 30.000) als 1.500. El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, van justificar ahir en roda de premsa la rebaixa de les sancions atès que les actuals tenien “un efecte nul”, ja que no es podien cobrar perquè els infractors es declaraven insolvents per l’alt import de les multes. Hinojosa va afirmar que d’ençà de l’aprovació de la llei, el 1999, el cobrament ha estat “quasi bé nul” perquè les multes recauen sobre “persones amb pocs mitjans” i “es fa molt difícil executar-les”. Per això, va defensar que ara “hi haurà més possibilitat de cobrar-les”.

Amb tot, Cinca va remarcar que “no per tindre una sanció molt elevada acabes aconseguir l’efectiu dissuasiu”, que és l’objectiu, i va afirmar que amb imports més baixos es podrà aconseguir, ja que en el marc de la lluita contra el contraban hi ha previst modificar el Codi Penal per endurir les penes. D’aquesta manera, va assegurar que “no es relaxa la pressió al contraban, sinó al contrari, es fa més efectiva” perquè el transport irregular de tabac “tindrà conseqüències d’ordre penal i riscos superiors”.

A banda, s’inclou el tabac de picadura, el tabac per a pipa d’aigua i els sucedanis del tabac en la definició de mercaderies sensibles, s’exclou el tabac cultivat al país i es fixa un horari per al transport d’aquests productes, que serà de sis del matí a dotze de la nit. A més, es marquen els requisits per obtenir la llicència, com ara disposar d’un registre de comerç i no tenir antecedents penals ni per infraccions de contraban. Només en el cas de portar o comercialitzar menys de 10.000 cigarretes, 5.000 cigars o 10 quilos de picadura es podrà operar sense llicència i serà obligatori expedir i lliurar factura quan es facin operacions a partir de 2.000 cigar­retes, 750 cigars i dos quilos de picadura.

EMPARA LEGAL PER A BARTUMEU

L’executiu va notificar al govern espanyol la citació de Jaume Bartumeu per comparèixer al Parlament de Catalunya i que la llei espanyola l’empara en el cas de no voler declarar. “Ho hem traslladat a les autoritats espanyoles a través de l’ambaixada d’Andorra a Madrid perquè sàpiguen que s’ha convocat un ciutadà andorrà i ha d’estar emparat en funció de la seva voluntat de comparèixer. I si és que no en cap cas li pot passar res”, va relatar ahir Cinca.

DOS CAMIONS DIARIS AMB RESIDUS DES DE LA CERDANYA AL JULIOL

La Cerdanya començarà a exportar residus a Andorra a partir del juliol. Concretament, desplaçarà una mitjana de dos camions al dia fins al Centre de Tractament de Residus (Ctrasa). El Consell Comarcal de la Cerdanya, que pagarà 57 euros per cada tona que exporti, ja ha posat a punt les instal·lacions –hi ha invertit 60.000 euros– per realitzar el tractament previ de les deixalles abans de ser transportades al Principat. El transport es farà entre transportistes catalans i andorrans.

L’ens estava en espera de l’autorització temporal que va aprovar ahir el Govern per a la importació de 10.000 tones de residus municipals de la comarca, que té l’abocador de Bellver al límit de capacitat. El president de l’organisme municipal, Ramon Moliner, es va mostrar satisfet pel tràmit i va assenyalar que “aquests dies ens reunirem per organitzar els viatges i començar el trasllat al juliol”.

De la seva banda, el ministre portaveu va afirmar que el vistiplau culmina un procés iniciat amb l’acord entre les dues parts –signat el 5 de gener passat– sobre el trasllat de brossa i va destacar “el reforç de la cooperació en matèria de residus”.

A més, va defensar la necessitat de la col·laboració atesa la situació “de fort desequilibri entre el que avui en dia exporta Andor­ra, que és 70.000 tones” cada any. En aquest sentit, va posar en relleu que es tracta d’un acord que “afavoreix les dues parts”, ja que la planta de la Comella millorarà la gestió dels residus atès que “a través d’aquestes 10.000 tones la capacitat de producció d’energia s’incrementarà notablement, arribant al 30% de la producció actual”.

tracking