'Cas BPA'

Cap dels andorrans citats al Parlament de Catalunya anirà a declarar

Miquel havia de declarar per videoconferència però ahir es va comunicar que tampoc ho farà

Cap dels andorrans citats al Parlament de Catalunya anirà a declararXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap dels andorrans citats a comparèixer avui davant de la comissió del Parlament de Catalunya que investiga l’operació Catalu­nya compareixerà. Ni els antics màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco; ni el que havia estat el seu advocat, Jaume Bartumeu, ni tampoc l’ex-conseller delegat de l’entitat, Joan Pau Miquel declararan davant dels diputats catalans. Les dels andorrans eren quatre de les set intervencions que la comissió parlamentària havia programat per al dia d’avui.

Els germans Cierco van demanar a la cambra catalana poder comparèixer passat l’estiu, segons van publicar ahir mitjans espanyols, mentre que Bartumeu, que s’hi oposa perquè “és atípic, per no dir inaudit, que un parlament autonòmic d’un Estat estranger convoqui un ciutadà que no resideix en aquell Estat”, no ho ha comunicat. Un altre cas ben diferent és el de Joan Pau Miquel. Tot i que havia assegurat que declararia a través de videoconferència pel fet d’estar sota arrest domiciliari amb control monitoritzat, finalment tampoc compareixerà per recomanació del seu advocat perquè està immers en un procés judicial, tal com van recollir mitjans del sud.

Segons van confirmar ahir fonts de la cambra catalana, malgrat que era una intervenció ja prevista a l’ordre del dia, ahir a la tarda es va comunicar que “no serà possible”. Pel que fa a l’exlletrat dels Cierco, les mateixes fonts van explicar que no tenen “cap constància de si hi assistirà o no” perquè no se’ls ha comunicat formalment la negativa, i per això han programat la seva compareixença per a la una del migdia.

Del total de 54 declaracions que es van aprovar n’hi ha dues més relacionades amb el Principat. La de Rosa Castellón, exsecretària del consell d’administració de BPA, i la de l’ambaixador d’Espanya, Manuel Montobbio.

EL COMISSARI VILLAREJO VE EL 6 DE JULIOL A DECLARAR

El comissari espanyol José Manuel Villarejo compareixerà com a testimoni el 6 de juliol a An-dor­ra sobre el contingut de quatre notes redactades per ell entre l’1 de juliol del 2014 i el 20 de gener del 2015 –adjuntades amb la querella presentada pels Cierco– i en què acusava l’excap de la unitat d’assumptes interns de la policia nacional Marcelino Martin-Blas de pressions a BPA. Suposadament Martín Blas, enfrontat amb Villarejo per múltiples causes a Espanya, hauria coaccionat Joan Pau Miquel perquè li proporcionés “tota la informació relativa a la família Pujol” sota l’amenaça de forçar el tancament del banc. Els Cierco s’han querellat contra Martín Blas i contra l’exagregat de seguretat de l’ambaixada Celestino Barroso.

tracking