Relacions amb Europa

Solbes avisa sobre les especificitats

L’exministre d’Economia espanyol Pedro Solbes diu que Brussel·les podria demanar “esforços” a canvi de situacions avantatjoses com el tabac

Solbes avisa sobre les especificitatsCynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exministre d’Economia i d’Hisenda del govern espanyol i ex-comissari europeu Pedro Solbes va alertar ahir que la Unió Europea (UE) podria demanar contrapartides com a moneda de canvi a les singularitats que proposi Andorra. En el marc de la 28a Trobada Empresarial al Pirineu, que va tenir lloc a la Seu d’Urgell, l’excomissari d’Afers Europeus i Monetaris, que va aplaudir la voluntat del país d’incorporar-se al mercat interior europeu, va recordar que Europa camina cap a “l’harmonització fiscal” i cap “als règims similars”.

Solbes va explicar que si Andor­ra demana que es conservin especificitats en àrees com el tabac, “també la UE pot plantejar-li certs esforços”. L’exministre amb els governs de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero hi va afegir que Europa avaluarà totes les particularitats que Andorra defensi, però “que algunes es consideraran i altres no”, i va explicar que durant les negociacions “es buscarà que la relació sigui raonable”. “Els règims fiscals divergents poden ser temporals, normalment no són permanents i van apropant-se al règim general”. Amb tot, Solbes es va mostrar convençut que el Principat ha d’entrar dins del mercat europeu i va manifestar que el Brexit no ha d’afectar el dossier andorrà.

Solbes va debatre a la taula rodona Europa versus els Estats Units: encara som socis? conjuntament amb Juan Verde, assessor econòmic i polític que va formar part de l’equip de campanya electoral de Barack Obama durant les eleccions presidencials dels Estats Units el 2008. En aquesta conferència, Solbes va destacar el rol que ha d’assumir Europa després del distanciament de l’actual president nord-americà, Donald Trump. “Els Estats Units han renunciat a jugar el seu paper de líder mundial i els europeus hem de començar a preocupar-nos per nosaltres mateixos.”

TONI MARTÍ APEL·LA A L’OBERTURA

El cap de Govern, Toni Martí, que també va participar a la trobada empresarial de la Seu d’Urgell, va destacar, de manera implícita, la importància que té per a Andorra la seva entrada al mercat comú europeu. “Els països que es tanquen i que s’aïllen poden prosperar econòmicament i socialment durant cert temps, però aquest creixement serà un miratge”, va dir Martí, que va presidir la conferència sobre economia i la superació dels estralls de la crisi, en què van participar el catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona (UB), Anton Costas, i l’exconseller d’Economia de la Generalitat Andreu Mas-Colell. El cap de Govern va justificar l’acostament a la UE perquè “un creixement econòmic basat en el tancament no seria sòlid ni durador”. A més, Martí va posar en relleu els canvis i les reformes “profundes” que ha implementat el país “per obrir l’economia a la inversió estrangera”. Com a exemple va posar la reforma del sistema fiscal “homologable i competitiu”, que ha permès al país “signar convenis de doble imposició, cooperar fiscalment amb els països veïns i de l’OCDE i negociar un acord amb la UE”. “El nostre país ha fet una aposta claríssima per a l’obertura”, va explicar Martí. “En un món amb governs i societats que s’aïllen, la societat andorrana ha fet la seva elecció: ser part activa del món i assumir responsabilitats”, va afegir el cap de Govern, que alhora va destacar que el Principat ha assumit aquests canvis “sense perdre els seus valors”.

Durant el seu discurs, Martí també va fer referència a la imatge internacional que té el país després del cas Pujol i de l’afer BPA. Tot i que no va explicitar cap cas en concret, Martí va dir que la mostra que el Principat està creixent econòmicament és una “imatge ajustada” i “apartada dels tòpics injustos i de titulars a vegades cridaners”. “La imatge és la d’una Andorra oberta i compromesa amb la col·laboració econòmica i fiscal conscient dels reptes dels nostres temps i fidel als valors que ens han permès evolucionar en els últims set segles”, va dir Martí, que va finalitzar el seu discurs apel·lant als valors de la tolerància i de la inclusió del Principat.

Solbes avisa sobre les especificitats

tracking