Finances

Dubtes sobre la quantia del deute que Govern té pendent de cobrar

En data de final de maig la xifra que falta per rebre d’impostos puja als 5,9 milions

Dubtes sobre la quantia del deute que Govern té pendent de cobrarARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xifra total de deute reconegut que el Govern té pendent de cobrar no està clara, tot i que el ministre de Finances, Jordi Cinca, detalla a l’últim Butlletí del Consell General –en resposta a una pregunta del conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López– que, d’un deute per drets reconeguts detallat en 61,853 milions de l’exercici 2016, a final de maig hi havia pendents 5,977 milions. El balanç de liquidació a 31 de desembre del 2016 situava aquest deute en els 68,118 milions, per la qual cosa hi ha 6 milions d’euros que no concreta si s’han cobrat. El deute reconegut es trobaria, a hores d’ara, entre els 5,9 i els 12 milions.

El detall que fa el ministre de Finances de la composició del deute té en compte sumes pendents de taxes i impostos com ara l’IGI, l’IRPF o l’IS, que són subjectes de cobrar durant un període determinat després de la data de tancament. Per exemple, els 18,63 milions que hi havia pendents de les autoliquidacions dels darrers períodes de l’IGI del 2016 i de les declaracions anyals del mateix impost s’han facturat majoritàriament al febrer de l’exercici 2017, i en data de 26 de maig el pendent era d’1,4 milions. Així mateix, dels 7,9 milions d’euros de l’IRPF, després de la facturació feta el primer trimestre, la xifra pendent queda en 343.000 euros.

Un altre cas semblant és el de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, per un import de 2,69 milions –dels quals al maig hi havia pendents 37.000 euros– i que es correspon a les declaracions del quart trimestre del 2016 que “els notaris van presentar en el transcurs dels primers quinze dies del mes de gener, que és el període voluntari de presentació”.

En d’altres capítols com el d’impostos especials que s’apliquen a la importació, com ara l’alcohol, el tabac i els hidrocarburs, que s’enfilava als 4,14 milions, l’import es va cobrar en la seva totalitat el mes de gener atès “que està garantit per fiança bancària”, com es concreta al butlletí.

tracking