Testimoni clau contra BPA en una trama de suborns

L’antic lletrat de la constructora Odebrecht acusa Banca Privada d’organitzar el sistema per cobrar suborns a través de societats pantalla

Testimoni clau contra BPA en una trama de suborns

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exadvocat de la constructora brasilera Odebrecht Rodrigo Durán, testimoni protegit que es troba a Madrid, ha declarat que Banca Privada d’Andorra està enmig del sistema de suborns que va idear la companyia per aconseguir obres públiques multimilionàries a la major part de l’Amèrica llatina. Durán, en declaració judicial davant la fiscalia espa­nyola anticorrupció, va indicar que Odebrecht tenia un sistema “típic” per “pagar coimas [su-borns] a tots els països a través de BPA”. Consistia a fer crear societats als implicats perquè es fessin els pagaments entre ells a través de testaferros.

Etiquetes:

Durán explica el cas concret de com l’exministre d’Electricitat de l’Equador Alecksey Mosquera va rebre un milió de dòlars d’Odebrecht a través d’un testaferro, Marcelo Endara, que va aconseguir 80.000 dòlars de comissió. Durán adjunta una acta de BPA on es té constància del pagament d’un milió per part de la societat Klienfled, una offshore que Odebrecht utilitzava per subornar, a la societat Tokyo Traders, representada pel testaferro Marcelo Endara. Tot es fa en operacions internes dins dels comptes que cada societat té a BPA. Posteriorment el ministre Mosquera, que té una societat offshore anomenada Percy Trading també amb compte a l’entitat andorrana, rep 920.000 euros de la societat del testaferro Tokyo Traders. I per tancar el cercle Marcelo Endara obre un compte diferent a BPA a nom seu personal on transferirà els 80.000 euros de la comissió per fer d’home de palla. Tant Mosquera com Endara van ser detinguts a l’Equador. Mosquera com a ministre d’Electricitat havia estat qui va signar la concessió a Odebrecht de la construcció d’un complex hidroelèctric per valor de 458 milions de dòlars.

Andrés Sanguinetti

Rodrigo Durán explica que va mantenir reunions a Barcelona amb un empleat de BPA, que treballava a l’Uruguai, anomenat Andrés Sanguinetti. A les trobades també hi va prendre part un dels executius d’Odebrecht, Luiz Eduardo da Rocha Soares (detingut posteriorment i que és un dels 77 executius que han acceptat un tracte de delació a canvi de reducció de pena). Da Rocha formava part del departament d’operacions estructurades, que en realitat era la secció creada per la constructora brasilera per coordinar les operacions de suborn per aconseguir concursos d’obres públiques. El directiu va demanar a l’empleat de BPA Sanguinetti una còpia de les actes de control (compliance) del banc sobre Odebrecht. Sanguinetti li va entregar la relativa al ministre equatorià Mosquera. I així va ser com l’advocat Durán va tenir còpia de l’acte que ha entregat a la fiscalia anticorrupció espanyola.

Connexió amb la ‘caixa B’

Durán explica de Sanguinetti que viu a Montevideo, el seu àlies és Betingo, treballa per a BPA i “només es comunica per una aplicació de telèfon”. Teòricament és l’enllaç en el cas del ministre Mosquera i a l’acta de BPA sobre el cas al costat del nom de la societat del ministre equatorià surt el nom de Betingo i unes xifres que, segons Durán, corresponen al seu número de compte. El rol de Sanguinetti Betingo agafa més transcendència perquè és un dels noms que surten a la llista de beneficiaris de pagaments de la caixa B de BPA a través de la societat panamenya Landstreet. La Batllia sospita que s’utilitzava Lands-treet per recompensar els empleats que havien tingut alguna tasca relacionada amb pràctiques poc clares. A la llista de pagaments fets per la caixa B consta que el “Grup Betingo, representat per Andrés Norberto Sanguinetti Barros, titular del compte 0008-1200591176, va percebre comissions per l’import de 313.017,13 euros”.

L’advocat explica que “BPA cobrava les seves comissions per aquestes operacions a través de la seva empresa BPA Serveis i també pagava els empleats del banc”. Respecte a les actes de les reunions del banc que entrega a la justícia espanyola, indica que “en aquestes reunions de BPA es planificava com els clients havien d’obrir les societats i els comptes per donar una aparença de legalitat als seus negocis i dificultar el treball de la justícia”. I hi afegeix que “BPA intentava quedar-se amb els diners el major temps possible”.

Suborns de 850 milions

La constructora Odebrecht, que ja ha pagat 3.500 milions de dòlars en multes per haver subornat amb uns 850 milions de dòlars polítics i funcionaris d’una desena de països, havia contractat Durán com a advocat extern. La seva missió, com explica en la declaració, era “fer els contactes amb els bancs BPA i PKB (Suïssa) per preparar la defensa d’Odebrecht en cas que fos acusada per algun país”. Per amagar les seves rutes, “viatjava amb passaport espanyol per indicacions de l’empresa, per no deixar rastres a l’entrada i a la sortida de la frontera amb el Brasil, sortia del Brasil amb passaport brasiler i després quan entrava a d’altres països utilitzava l’espanyol”.

La batlle del cas BPA, Canòlic Mingorance, i el fiscal general, Alfons Alberca, prendran declaració aquest matí a Madrid a Rodrigo Durán. L’objectiu, segons fonts properes al cas, és que Durán expliqui tot el que sap de la suposada operativa organitzada de BPA per a la presumpta creació de societats offshore i entramats de comptes que permetien el blanqueig de capitals.

tracking