Govern atorga el 63% de sol·licituds d'ajuts per a l'habitatge de lloguer

La xifra podria augmentar en funció de les al·legacions presentades en altres peticions

Govern atorga el 63% de sol·licituds d'ajuts per a l'habitatge de lloguerSFG / C. ESTEVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern va aprovar ahir al consell de ministres atorgar 817 sol·licituds d’ajut a l’habitatge de lloguer corresponents a la convocatòria de l’exercici del 2017. El percentatge de concessions va ser del 63%, ja que en total es van rebre 1.286 sol·licituds. Tot i això, l’executiu va explicar que la xifra de concessions podria augmentar després d’analitzar les al·legacions presentades per alguns dels sol·licitants als quals encara no s’ha concedit l’ajuda.

Per enguany, el departament d’Afers Socials ha destinat una partida d’1.400.000 euros per a la convocatòria d’ajuts a l’habitatge de lloguer. El portaveu del Govern i ministre de Finances, Jordi Cinca, va explicar que la xifra destinada per a aquest àmbit és similar a la de l’any passat. Amb tot, Cinca no va comparar la xifra de concessions dels ajuts a l’habitatge de lloguer amb la dels anys anteriors, atès que encara no ha finalitzat el període d’al·legacions. Amb tot, el portaveu del Govern va dir que les comparatives es faran un cop resolts els recursos presentats.

La quantitat màxima d’ajut al lloguer mensual s’estableix en funció de la modalitat familiar. S’atribueixen 600 euros si viu una sola persona a l’habitatge, 630 a parelles i 660 euros per famílies de tres persones o més. Per al 2017, el llindar per tenir dret a l’ajut s’ha mantingut i el barem personal s’ha situat en els 1.189,76 euros mensuals. Enguany s’havien ampliat els ajuts a col·lectius prioritaris, com les dones en situació desavantatjosa que conviuen en una llar desestructurada i les dones víctimes de la violència de gènere. A més, també han pogut accedir a les ajudes aquelles persones que tinguin béns immobles de propietat amb un valor inferior a deu vegades el límit econòmic de cohesió social (LECS) personal anual.

Menys demandants de feina

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, Jordi Cinca va valorar positivament la reducció del nombre de demandants de feina al Principat. Cinca va destacar que a final del mes de maig la xifra de persones que buscaven una feina era de 470, situació que suposa un 20,9% menys respecte del mateix mes del 2016. Ara bé, si es compara la xifra amb el mes d’abril d’enguany, el nombre de persones que busquen feina és un 12,7% més. Amb tot, Jordi Cinca va assegurar que “es va mantenint la tendència acusada a la baixa tot i mantenir-nos en oscil·lacions pròpies de la temporalitat del mercat laboral a Andorra”. El ministre de Finances va valorar alhora les dades de persones que busquen feina com “les més baixes dels últims vuit anys”. Cinca també va destacar que el nombre d’assalariats donats d’alta a la Caixa Andorrana de Seguretat Social al març va ser de 39.334 persones, la millor xifra dels últims cinc anys.

LA CASS REEMBORSARÀ AL SAAS PEL COST TOTAL DE L'INGRÉS DEL PACIENT

La CASS pagarà al SAAS pel cost total de l’ingrés hospitalari d’un pacient i no per cada procediment a què se sotmet. Per tant, amb aquest nou mecanisme de finançament, que va ser aprovat ahir per decret, la CASS pagarà a l’hospital un preu únic en funció de totes les prestacions i honoraris dels professionals mentre l’usuari hagi estat hospitalitzat. Segons va explicar Jordi Cinca, aquest pagament es liquidarà entre els dos organismes un cop s’hagi donat d’alta el pacient. Amb tot, Cinca va explicar que aquests canvis afectaran “el mínim possible” l’usuari, que continuarà pagant el 10% de la tarifa, mentre que el 90% serà assumit per la Seguretat Social andorrana. A més, s’ha fixat un topall del màxim que haurà d’arribar a pagar el pacient i que ascendirà a un límit de 1.455 euros en cas d’haver estat ingressat fins a trenta dies. Cinca va dir que l’objectiu d’aquesta mesura no és un “estalvi immediat”, sinó buscar mantenir “la qualitat” en el temps sense que això suposi un augment de la despesa sanitària.

tracking