Successos

Abatut un os a Naturlandia pel risc per al cuidador

L’animal es va escapar del recinte tancat excavant un foratSEl parc tanca temporalment per revisar els sistemes de seguretat

Roda de premsa del cònsol major de Sant Julià de Lòria
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un treballador de Naturlandia va abatre ahir al matí d’un tret un dels ossos del parc, un dels dos cadells que van néixer fa dos anys a la instal·lació, després que l’animal s’escapés del recinte tancat on s’està i posés en risc la integritat d’un cuidador, segons la relació de fets que va exposar el parc. Els fets van ocórrer pels volts de les deu del matí i en una jornada en què la instal·lació estava tancada al públic. El recinte on romania l’animal està protegit amb dues tanques. La primera la va salvar escapolint-se perquè estava “malmesa” després que un os gran hi hagués excavat per dormir. La segona la va evitar fent “un petit forat”. El cap del parc i el veterinari van ser els primers a adonar-se que l’os estava fora del recinte. Segons el comunicat oficial, van donar ordres a un dels treballadors perquè controlés l’os mentre anaven a buscar un dard d’anestèsia, un sistema habitual per adormir els animals descontrolats sense haver de sacrificar-los. Però en aquell lapse de temps “l’animal s’ha dirigit cap a un dels treballadors i davant la situació de risc generada per la seva integritat física, un altre treballador li ha disparat un tret, que ha estat mortal”.

Fins al lloc dels fets es van desplaçar efectius de Patrimoni Natural i banders, alertats pel mateix parc. A la tarda es va celebrar una reunió al Govern, a la qual va assistir Toni Martí, per tractar l’afer. Ara per ara la decisió que s’ha pres és tancar temporalment el parc per revisar els sistemes de seguretat i arranjar la zona dels ossos, mentre que els banders i tècnics de Patrimoni Natural elaboren l’informe sobre els fets. Informe que s’enviarà a la policia perquè el servei d’odre valori si procedeix obrir diligències per una possible imprudència.

Explicacions del cònsol

El cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, va convocar els mitjans de comunicació a les vuit de la tarda per donar les explicacions del succés. Va oferir, però, molts pocs detalls i tampoc no va aclarir per què es va decidir emprar una mesura de força en lloc d’usar un dard anestèsic –informació que sí que es va facilitar en un comunicat que va arribar als mitjans més tard de les 20 hores–. Vila va voler insistir en un missatge: que els protocols de seguretat van funcionar i que per això no es va haver de lamentar cap dany personal. “No s’ha generat cap risc per a cap persona, per tant estem contents que els protocols funcionin”, i va augurar que si la instal·lació hagués estat oberta al públic tampoc no hi hauria hagut perill. “Si hagués estat obert [el parc] tampoc no hauria generat cap perill.” Malgrat tot, va asse­nyalar que es farà “una revisió de les instal·lacions durant tres o quatre dies per veure que tot segueixi funcionant, que tot estigui en ordre. Ho fem perquè ens agrada molt la seguretat i perquè donar-la és un valor que tenim”. Tanmateix, sobre presumptes responsabilitats, va afirmar que “això s’analitzarà amb el temps i si algú ha actuat de forma no normal rebrà les repercussions que pertoquin”.

En la compareixença del cònsol davant els mitjans també van estar presents el cònsol menor, Julià Call, els consellers Joan Vidal i Joan Visa, i el director del parc de Naturlandia, Enric Ordóñez, que va declinar fer declaracions sobre el succés.

Atac a dos animals

Després d’escapolir-se del tancat, l’os va atacar dos animals: una ovella i un cabrit. Mentre s’allargui el tancament del parc per revisar els dispositius de seguretat –el recinte dels ossos està protegit per dues tanques elèctriques que no van ser un obstacle per a l’os: una primera de 3.400 volts i 1,5 metres d’alçada i una segona de 4,5 metres i també 3.400 volts– la resta dels animals de la instal·lació “quedaran custodiats en un espai protegit”.

El mascle abatut és un dels dos cadells que van néixer al parc l’abril del 2015. Són fills de l’ossa Iaia i l’únic mascle, el Julio. Amb el batejat com a Enciam van arribar a la Rabassa cedits pel parc de Cabárceno, a Cantàbria.

Vegin la roda de premsa completa del cònsol aquí

Abatut un os a Naturlandia pel risc per al cuidador

tracking