Tribunal de comptes

Els informes posen en qüestió la viabilitat del Funicamp i del Palau de Gel d'Andorra

El telefèric d’Encamp “suporta pèrdues constants” i la instal·lació canillenca pateix un fort endeutament

Els informes posen en qüestió la viabilitat del Funicamp i del Palau de Gel d'AndorraArxiu

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes qüestiona la viabilitat del Funicamp i del Palau de Gel per les pèrdues que registren. Pel que fa a Encamp, l’informe de l’organisme fiscalitzador adverteix que la societat comunal que gestiona el Funicamp presentava un fons de maniobra negatiu d’1,8 milions d’euros el 2015 i fa incís que la societat “suporta pèrdues constants continuades” que en aquell exercici van pujar a 2,08 milions. El tribunal creu que “sense el suport del comú” es pot qüestionar “la viabilitat del Funicamp”.

L’organisme detalla que el 2015 el comú d’Encamp va enregistrar una transferència a la societat de Funicamp per valor d’1,15 milions “per tal de compensar pèrdues” i “fent-ho constar en el capítol setè de la liquidació del pressupost de despeses”. L’informe valora que, “atesa la naturalesa de l’operació”, pertanyia “al capítol vuitè d’actius financers com a immobilitzat”.

Respecte al comú de Canillo, el Tribunal de Comptes posa en relleu el greu estat del Palau de Gel, del qual assenyala que la situació econòmica posa en dubte “la continuïtat en l’explotació de l’ens, que està condicionada als ajuts i aportacions que li atorgui el comú”. El tribunal remarca que l’estructura financera del Palau de Gel mostra un fort desequilibri que es manifesta en un alt endeutament financer i en un fons de maniobra negatiu. I hi afegeix que els recursos generats en l’explotació de les activitats pròpies de la instal·lació van ser negatius i que són insuficients per fer front al pagament de l’endeutament. Finalitza assenyalant que el fet que els fons propis siguin negatius és el que posa en dubte la seva continuïtat.

Els auditors dels comptes del Palau de Gel indiquen que la naturalesa jurídica de l’entitat no queda definida, havent actuat des de la seva creació d’acord amb normes i procediments propis de les entitats públiques sotmeses al dret privat. L’informe insta la corporació i els responsables de la gestió de la instal·lació a definir el règim jurídic –públic o privat– al qual el Palau de Gel s’hauria de sotmetre.

IRREGULARITATS EN LA SUPRESSIÓ DE LLOGUER

L’informe del Tribunal de Comptes considera que la supressió dels pisos de lloguer de la Solana del Pas per part del comú d’Encamp podria haver suposat cometre “desviació de poder”, ja que indica que l’eliminació “d’un servei públic ha de respondre únicament a criteris d’interès general”. En aquest cas, alerta que la supressió del servei, “a més de ser instada per un particular”, tenia com a finalitat “resoldre els problemes financers i patrimonials de la concessionària, que la situaven en una situació d’insolvència”, i “evitar els efectes que podia comportar a empreses vinculades i a l’entitat bancària que finançava el projecte”.

tracking