política

Sindicatura descarta per ara portar SDP a la fiscalia

Derivarà el cas al Tribunal de Comptes perquè determini si s’han comès irregularitats

Sindicatura descarta per ara portar SDP a la fiscaliaCONSELL GENERAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic general, Vicenç Mateu, descarta ara per ara portar SDP a la fiscalia pels traspassos dubtosos de diners del grup parlamentari al partit. Mateu va comparèixer ahir en roda de premsa després de la junta de presidents per anunciar que quan rebin el tancament de comptes del grup el portaran al Tribunal de Comptes perquè l’analitzi. Fins que aquest organisme no hagi emès l’informe corresponent Sindicatura no prendrà cap decisió. “A partir de l’informe ja veurem quina decisió es pren”, va dir, afegint que “no es descartarà cap possibilitat”, evitant pronunciar-se sobre els possibles escenaris, però deixant clar que “no ens tanquem a cap possibilitat en la defensa de la legalitat”. Així, el síndic es decanta perquè sigui SDP qui primer aporti tota la informació i justifiqui els moviments abans d’emprendre cap acció.

Mateu va rebutjar valorar les despeses efectuades per SDP adduint que “no ens cor­respon entrar en els comptes de forma prèvia a l’anàlisi” ni “fer manifestacions sobre coses que poden tenir més o menys indicis perquè no en tenim un coneixement concret”. Així mateix, va declinar pronunciar-se justificant que “hem vist opinions contradictòries de dues parts acusant-se de diferents coses”. “Primer deixem que els auditors facin la feina. Veurem què passa amb el tancament de comptes. No vull prejutjar”, va sentenciar. A més, va destacar que la normativa del Consell conté “aspectes ambigus o discutibles” respecte als límits d’ús dels fons parlamentaris –permet desplaçaments, viatges, assessoraments, etcètera– i que serà el tribunal qui haurà de determinar si la utilització que va fer SDP dels diners públics va ser correcta. Uns criteris que va fixar la junta de presidents i que en el seu plantejament els pagaments que va fer SDP amb fons del grup “igual entren, igual no”.

En aquest context, va recordar que el tribunal ja pot controlar els comptes d’SDP perquè el finançament dels partits polítics sí que s’audita. Així, va defensar que “encara que no féssim res, que sí que ho farem perquè ho portarem al Tribunal de Comptes, via fiscalització dels partits polítics ja ho podrien mirar”.

Els grups es fiscalitzaran

Mateu va anunciar que la junta de presidents celebrada ahir va decidir crear “un mecanisme” perquè els grups parlamentaris siguin fiscalitzats tal com es fa amb els partits polítics, les parapúbliques o el mateix Consell General. El síndic va detallar que s’haurà de determinar si el control haurà de ser anual o a final de legislatura. Una proposta que va plantejar el president del grup de DA, Ladislau Baró, i que van secundar la resta de membres.

Mateu va assegurar que serà aquest mateix mes de juny quan SDP facilitarà el tancament de comptes que ha de dur a terme fruit del trencament i que acte seguit ja el lliuraran al Tribunal de Comptes.

EL REPRESENTANT DEL NOU COPRÍNCEP FRANCÈS JURARÀ EL CÀRREC EL 15 DE JUNY

El representant del Copríncep francès, Patrick Strzoda, jurarà el càr­rec el 15 de juny vinent en una sessió de Consell especial que se celebrarà a Casa de la Vall a dos quarts de deu del matí. En l’acte es llegirà la carta en què el Copríncep, Emmanuel Macron, acatarà la Constitució. El síndic va anunciar ahir la visita de Strzoda, a qui rebrà al seu despatx per signar el llibre d’honor.

D’altra banda, Mateu va informar de la finalització de diversos mandats al si d’organismes destacats. El de l’Agència de Protecció de Dades, el 13 de juny, i el del Raonador del Ciutadà i el del president de l’INAF el 28 de juliol. En el cas de l’APDA el mandat es podria renovar, mentre que el Raonador l’haurà d’escollir el Consell General, fet que segons Mateu ja es produiria passat Meritxell. En el cas de l’INAF, és Govern qui haurà de presentar una candidatura. A més, el síndic va confirmar que aquest mes no hi haurà debat d’orientació política i que de fer-se tindria lloc ja a la tardor.

tracking