camps de neu

Grandvalira es trenca

La declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu n’ha estat el detonant.

Grandvalira es trencaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La declaració d’interès nacional per part de Govern de la plataforma de Soldeu ha estat un escull insalvable per a Grandvalira, que des d’ahir ja és història. El consell d’administració de Nevasa (l’empresa explotadora del domini esquiable) va acordar iniciar el procés de dissolució de la societat, que ha d’estar tancat al final de la temporada 2018-2019 com a data límit, segons ha pogut saber el Diari. El moment en què s’ha produït no és casual, ja que si se superava el mes en curs el contracte es prorrogava de manera automàtica. L’actual president de la societat, Joan Viladomat, disposa d’un termini màxim de trenta dies per convocar una assemblea extraordinària de la qual han de sortir els administradors interins que han de procedir a liquidar Grandvalira. A banda de decidir altres aspectes col·laterals com poden ser qui es queda la marca si no desapareix i en quina situació queden els empleats. La decisió per part de Saetde (Pas de la Casa-Grau Roig) de posar fi a l’explotació del domini esquiable està presa des de fa una setmana, quan els accionistes privats que tenen la majoria del camp de neu d’Encamp van arribar a la conclusió que les desavinences amb Ensisa (Soldeu-el Tarter) eren irreconciliables. El comú, tot i que no està d’acord de posar el punt final a aquesta etapa, dona suport a la posició de Saetde.

Interessos enfrontats

La liquidació exprés s’ha de tancar en dos anys però les parts implicades reconeixen que durant aquest període la convivència serà molt complicada, fins a l’extrem que no es descarta escurçar els terminis i que no passi de l’any vinent. Malgrat que Nevasa ostenta el dret a explotar Grandvalira dues temporades més, en l’actual conjuntura els posicionaments de Saetde i Ensisa xocaran frontalment, per la qual cosa la capacitat de maniobra de Nevasa quedarà completament limitada. Els encara socis es dedicaran a intentar recuperar el màxim de clients possible per als seus respectius dominis esquiables i, per lògica, no destinaran cap recurs econòmic ni humà a una societat que està condemnada a desaparèixer. Es dona per descomptat que de forma immediata d’un director comercial conjunt compartit, com es treballa hores d’ara, es passarà a tres, ja que tant Saetde com Ensisa en nomenaran un.

Preu del forfet

El consell d’administració de Nevasa celebrat ahir també va tractar altres qüestions, però van quedar completament eclipsades per la decisió de dissoldre el projecte d’explotació conjunt dels camps de neu. D’aquesta manera, va quedar fixat el preu del forfet per a la propera temporada, però només el que afecta el de venda directa al públic. No així el preu que s’estableix per a les agències de viatges i els tour operators. La qual cosa deixa ben clar quina serà la nova política de comercialització que pot quedar en mans de cadascuna de les societats directament implicades amb l’objectiu de fidelització dels majoristes de cara a quan el trencament sigui efectiu.

La reunió va començar a les quatre de la tarda i es va allargar fins pràcticament les set. Per part de Saetde hi van assistir el cònsol d’Encamp, Jordi Torres, i Cristina i Joan Viladomat en representació dels accionistes majoritaris. A Ensisa el van representar el cònsol de Canillo, Josep Mandicó, i en nom de l’entitat Crèdit Andor­rà, Xavier Cornella. També hi va assistir el màxim responsable de Grandvalira, Alfonso Torreño.

Les desavinences entre Ensisa i Saetde van començar poc després de constituir-se Grandvalira l’octubre del 2003. La primera gran crisi va esclatar el 2009, quan Canillo denuncia el contracte per considerar que el repartiment dels ingressos no és equitatiu. S’aconsegueix superar canviant els barems retributius però es descarta una futura fusió. La decisió de declarar d’interès nacional la plataforma de Soldeu amb el posterior recurs en contra de Saetde ha acabat amb el domini més gran dels Pirineus.

MESURES

1 Acord

Neix el domini més gran dels Pirineus

Els camps de neu de Pas de la Casa-Grau Roig (Saetde) i Soldeu-el Tarter (Ensisa) s’uneixen en un únic domini esquiable que sota la marca Grandvalira es converteix en el més gran dels Pirineus.

2 Societat

192 quilòmetres de pistes

Els guanys del forfet conjunt amb un oferta de 192 quilòmetres de pistes es gestionen a través de la societat Nevasa, participada a parts iguals pels dos socis.

3 Primera gran crisi

Repartiment dels ingressos

Canillo no està d’acord amb el repartiment d’ingressos i el 2009 denuncia el contracte. La crisi es tanca canviant els percentatges: del 58% (Saetde)-42% (Ensisa) es passa al 53%-47%.

4 Plataforma de soldeu

Projecte d’interès nacional

La plataforma al peu de la pista de l’Avet a Soldeu lligada a la celebració de la Copa del Món d’esquí el 2019 és declarada d’interès nacional el març d’enguany.

5 Viladomat en contra

El dilema sobre el supòsit esportiu

La família Viladomat (accionista majoritària de Saetde) presenta el 10 de maig un recurs contra la declaració d’interès nacional tot argumentant que la llei no preveu el supòsit esportiu.

6 FI de grandvalira

Desavinences irreconciliables

Hores abans que acabi el termini que obliga a prorrogar el contracte de forma automàtica, el consell d’administració acorda la dissolució de Grandvalira.

tracking